ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Απροετοίμαστη» η Ευρώπη για τους ραγδαία αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους

«Απροετοίμαστη» η Ευρώπη για τους ραγδαία αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους

Ξηρασία

UNSPLASH

«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος σε σχετική έκθεση που δημοσίευσε την Δευτέρα (11/3) σχετικά με τους ολοένα και αυξανόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει το κλίμα, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη και ιδιαίτερα οι χώρες του νότου, δεν είναι προετοιμασμένες για όσα ακολουθούν. 

Η άνοδος του υδράργυρου, που φαίνεται να παγιώνεται, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και οι πλημμύρες που σημειώνονται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να επιδεινωθούν τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα τελικά να επηρεάσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Στο μάτι του κυκλώνα» ο Νότος

Η Νότια Ευρώπη είναι εκείνη, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, που κινδυνεύει ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις του ζεστού κλίματος, με τη γεωργική παραγωγή να απειλείται από τη λειψυδρία και την υγεία από την εργασία σε εξωτερικούς χώρους. «Πληγή» συνιστούν και οι πυρκαγιές που θα γίνονται κάθε χρόνο και πιο ανεξέλεγκτες.

Οι πλημμύρες, η διάβρωση και η διείσδυση αλμυρού νερού, από την άλλη, απειλούν τις υψομετρικά χαμηλότερες και παράκτιες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων πολλών πυκνοκατοικημένων πόλεων.

Οικοσυστήματα, τρόφιμα, υγεία, υποδομές: Οι βασικοί τομείς που θα πληγούν

Η έκθεση αυτή εντοπίζει 36 σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους για την Ευρώπη σε πέντε βασικούς τομείς: Στα οικοσυστήματα, τα τρόφιμα, την υγεία, τις υποδομές, την οικονομία.

  • Τροφή

Η ξηρασία που έχει επικρατήσει σε αρκετές χώρες, ιδιαίτερα του Νότου συνιστά σοβαρή απειλή για τη φυτική παραγωγή, την επισιτιστική ασφάλεια και τον εφοδιασμό πόσιμου νερού.

  • Οικοσυστήματα

Τα παράκτια οικοσυστήματα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ και μπορεί μάλιστα να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς.

  • Υγεία

Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι ο σοβαρότερος και πιο επείγων παράγοντας κλιματικού κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία.

Οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε συνθήκες ακραίας ζέστης, αλλά και τα άτομα που ζουν σε ανεπαρκώς δομημένες κατοικίες και σε περιοχές που επηρεάζονται σημαντικά από το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας ή έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε συστήματα ψύξης.

  • Υποδομές

Και ενώ οι πλημμύρες διαβρώνουν το έδαφος πάνω στο οποίο οικοδομούνται οι υποδομές της κάθε χώρας, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η ένταση που αρχίζουν να αναπτύσσουν οι καταιγίδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταστροφικές επιπτώσεις στις υποδομές των οικιστικών περιοχών.

Οι κίνδυνοι αυτοί, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος βρίσκονται ήδη σε κρίσιμα επίπεδα και θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικοί, εάν οι ευρωπαϊκοί και κρατικοί θεσμοί δεν αναλάβουν δράση άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ