ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μία ημέρα αφιερωμένη στην προσφορά, τη συμπερίληψη και το περιβάλλον

Μία ημέρα αφιερωμένη στην προσφορά, τη συμπερίληψη και το περιβάλλον

Εκδηλώσεις για την προσφορά και τη συμπερίληψη

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα Χατζηγάκη διοργάνωσε την Ημέρα Προσφοράς και Συμπερίληψης, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ενδυνάμωση της βιωματικής εκπαίδευσης, την ενεργοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τον εθελοντισμό και την ενίσχυση της ωφέλιμης διάδρασης, της συμπερίληψης και της αλληλεγγύης.

Και όλα αυτά, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ομάδων και ατόμων, που έχουν ένα κοινό: Την αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση. Έτσι, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής και την Inspired Voyager, πάνω από 90 εθελοντές και εθελόντριες συναντήθηκαν στην Πλατεία Μελίνα Μερκούρη.

idruma-xatzhgakh, imera prosforas

Εθελοντές για την ημέρα προσφοράς στο περιβάλλον και συμπερίληψης

Όλοι όσοι έδωσαν το «παρών»

Μεταξύ αυτών μάλιστα, στο σημείο παρευρέθηκαν 30 μαθητές - μαθήτριες από τη Βόρεια Καρολίνα των Η.ΠΑ., από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ) - Αγίας Παρασκευής και το Μουσικοκινητικό Εργαστήρι από το Χελιδόνι - Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ - Αγ. Παρασκευής.

Μάλιστα, δυναμικό «παρών» έδωσαν και εθελοντές και εθελόντριες, από τρεις διαφορετικούς φορείς που εστιάζουν στην υποστήριξη και ενδυνάμωση ατόμων με αναπηρία. Πρόκειται για την EΣΤΙΑ - Κέντρο Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ και το ΤΑΓΜΑ21.

idruma-xatzhgakh, imera prosforas

Εθελοντές στις δράσεις για την ημέρα προσφοράς και συμπερίληψης

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν

  • «Υιοθετώντας» Μία Πλατεία

Το Ίδρυμα Χατζηγάκη στο πλαίσιο της διοργάνωσης «υιοθετεί» την Πλατεία Μελίνα Μερκούρη με σκοπό την ανάπλαση της, φυτεύοντας 80+ δενδρύλλια σε όλη την έκταση της, καθαρίζοντας, βάφοντας και δημιουργώντας γωνιές αναψυχής.

  • Ανάσες Πρασίνου

Η δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του Γεωπόνου του Δήμου Αγ. Παρασκευής. Φυτεύτηκαν 7 διαφορετικά είδη αειθαλών πλατύφυλλων δενδρυλλίων.

  • Χρώμα & Γωνιές Αναψυχής

Ομαδική δραστηριότητα καθαρισμού, χρωματισμού, εξωραϊσμού της πλατείας. Δημιουργήθηκαν ξανά καθαρές και όμορφες γωνιές αναψυχής σε όλη την πλατεία. Σε συγκεκριμένο σημείο της πλατείας δημιουργήθηκε επίσης και ένα συμβολικό μικρό graffiti mural.

  • Αγαπάμε & Μαθαίνουμε για τις Μέλισσες

Με την συμβολή της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης The Bee Camp όλες οι ομάδες έμαθαν για την βαρύτητα που ενέχουν οι μέλισσες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στον πλανήτη Γη, με βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια αναγνώρισης και μέσα από την κατασκευή σπόρο-βόλων για την προσέλκυση και την αύξηση επικονιαστών.

imera-prosforas, melisses

Δράση με την συμβολή της ΜΚΟ The Bee Camp εκπαίδευσης για την βαρύτητα που ενέχουν οι μέλισσες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στον πλανήτη Γη

Η Ημέρα Προσφοράς και Συμπερίληψης πραγματοποιήθηκε με την συνεισφορά της Mondelez Hellas, η οποία προσέφερε μερικά από τα αγαπημένα σε όλους προϊόντα της προς τους εθελοντές και τις εθελόντριες.

Την πρωτοβουλία υποστήριξαν όλες οι ομάδες του Δήμου Αγίας Παρασκευής, οι Αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος, Παιδείας, Υποδομών, Δικτύων και Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, Κοινωνικής Προστασίας, Ενδυνάμωσης και ΑμεΑ, Πολιτιστικής Ανάπτυξης καθώς και η Τεχνική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Πρασίνου. Τέλος, συμμετείχε και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής.

hmera-prosforas, dentrofuteush

Δεντροφυτεύσεις κατά την διάρκεια της ημέρας προσφοράς και συμπερίληψης

Οι Ημέρες Προσφοράς και Συμπερίληψης αποτελούν μία γιορτή εθελοντισμού, αλληλεγγύης, βιωματικής εκπαίδευσης.

Ξεκίνησαν το 2023, με σκοπό να προάγουν την συλλογική δράση, την συμπερίληψη και την ευαισθητοποίηση γύρω από θεματικές όπως το περιβάλλον αλλά και την κατάρριψη μύθων γύρω από την αναπηρία, ενώ διενεργούνται σε συνεργασία με Δήμους της Αττικής, μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, σωματεία και ομάδες εθελοντών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλοι και όλες μαζί συναντιόμαστε λοιπόν, για μία ημέρα, με έναν κοινό στόχο: Να προσφέρουμε συλλογικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ