ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καναδάς: Εξαγόρασαν με 1,92 εκατ δολ. το δικαίωμα θήρευσης για να προστατεύσουν τα άγρια ζώα

Καναδάς: Εξαγόρασαν με 1,92 εκατ δολ. το δικαίωμα θήρευσης για να προστατεύσουν τα άγρια ζώα

Aρκούδα στα δάση της βρετανικής Κολοβίας στον Καναδά 

AP Photo/Noah Berger

Παρά τις απαγορεύσεις και τα τσουχτερά πρόστιμα σε πολλές χώρες του κόσμου, το επαγγελματικό κυνήγι για τα τρόπαια αγρίων ζώων καλά κρατεί, ακομα και στον πολιτισμένο Καναδά .

Κι όμως εδώ και λίγο καιρό, το Raincoast Conservation Foundation πέτυχε μια μεγάλη νίκη: Μετά από διετή εκστρατεία συγκέντρωσης χρηματικών ποσών, η καναδική ομάδα προστασίας της φύσης λεδωσε το ποσό των 1,92 εκατομμυρίων δολαρίων για να εξαγοράσει τα δικαιώματα θήρευσης στο άνω του ενός τετάρτου του Great Bear Rainforest στη Βρετανική Κολομβία. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν να προστατεύσουν την άγρια ζωή της περιοχής - συμπεριλαμβανομένων των αρκούδων γκρίζλι, των λύκων και των κούγκαρ -, εμποδίζοντας το επαγγελματικό κυνήγι για τρόπαια ζώων.

BEARS.jpg

Η αγορά καλύπτει 18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Great Bear Rainforest, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου έξι ωρών βόρεια του Βανκούβερ. «Ρίχνοντας τη ματιά μου πίσω στα επιτεύγματα αυτού του πρότζεκτ, νιώθεις πραγματικά καλά να σκέφτεσαι τα χιλιάδες ζώα, εδώ και πολλές γενιές, που σήμερα είναι ζωντανά χάρη σε αυτό» λέει το στέλεχος του Raincoast, Brian Falconer. «Προσφέρει επίσης μεγάλη ικανοποίηση το να σκέφτεσαι τη βαθιά επίδραση που είχε στην οικοδόμηση υγιών βιοποικίλων παράκτιων οικοσυστημάτων» πρόσθεσε.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Raincoast Conservation Foundation είναι να εξαλείψει τη θήρα τροπαίων στην περιοχή. Υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι μόνον επωφελές για το περιβάλλον αλλά και πιο βιώσιμο, οικονομικά. Η ομάδα επικαλείται μελέτη του 2014 του Stanford University σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από το bear-watching ήταν 12 φορές πάνω και έδινε εργασία σε 27 φορές περισσότερους ανθρώπους από ό,τι το κυνήγι.

BEAR-1.jpg
LUKOI.jpg

«Αποκτήσαμε αυτό το καθεστώς γαιοκτησίας, έχοντας κατά νου μια πιο βιώσιμη οικονομία - παρατήρηση της άγριας ζωής και οικοτουρισμό» εξηγεί ο Chris Genovali, εκτελεστικός διευθυντής του Raincoast.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ