Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή στα βουνά προχωρά ταχύτερα από κάθε πρόβλεψη
Ελβετικές Άλπεις
SVEN KOTLARSKI/ΑΠΕ-ΜΠΕΠιο έντονα βιώνουν την κλιματική αλλαγή τα βουνά από ό,τι οι πεδινές περιοχές παγκοσμίως, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν ή και εξαρτώνται από αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με παγκόσμια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο «Nature Reviews Earth & Environment».
Όπως διαπιστώνεται από την ανάλυση των δεδομένων, τα σχετικά με τις θερμοκρασίες, τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις μοτίβα στα ορεινά μεταβάλλονται με επιταχυνόμενο ρυθμό την περίοδο 1980-2020.
Εντοπίστηκε ότι οι ορεινές περιοχές θερμαίνονται κατά μέσο όρο κατά 0,21 βαθμούς Κελσίου ανά αιώνα ταχύτερα από τις γύρω πεδιάδες. Επίσης, τα βουνά βιώνουν περισσότερες απρόβλεπτες βροχοπτώσεις και μία σημαντική μείωση των χιονοπτώσεων. Ωστόσο, περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το χιόνι και τους παγετώνες των βουνών για το νερό, συμπεριλαμβανομένων των πληθυσμών της Κίνας και της Ινδίας.
«Τα βουνά έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις αρκτικές περιοχές και βιώνουν εξίσου ταχείες αλλαγές», επισημαίνει ο Νικ Πεπάιν, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Γης και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.
«Αυτό συμβαίνει επειδή και τα δύο περιβάλλοντα χάνουν γρήγορα χιόνι και πάγο και βλέπουν βαθιές αλλαγές στα οικοσυστήματα. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι όσο ανεβαίνεις σε μεγαλύτερα υψόμετρα, ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής μπορεί να γίνεται ακόμη πιο έντονος», προσθέτει.
Όπως τονίζεται, πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση δράση. Ο κ. Πεπάιν αναφέρεται στο φετινό καλοκαίρι στο Πακιστάν, το οποίο βίωσε ένα από τα πιο θανατηφόρα επεισόδια μουσώνων των τελευταίων ετών, με ακραίες βροχοπτώσεις σε ορεινές περιοχές που προκάλεσαν πάνω από 1.000 θανάτους.
Ένα σημαντικό εμπόδιο παραμένει η έλλειψη μετεωρολογικών παρατηρήσεων στα βουνά. Καθώς τα βουνά είναι απομακρυσμένα και δύσκολα προσβάσιμα, η συντήρηση μετεωρολογικών και κλιματικών σταθμών σε αυτές τις περιοχές παραμένει πρόκληση.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Γροιλανδία κινείται βορειοδυτικά και αλλάζει σχήμα, διαπίστωσε μελέτη
Στα «λευκά» το όρος Φούτζι της Ιαπωνίας - Το θερμό καλοκαίρι καθυστέρησε τα πρώτα χιόνια
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ: Το δίκιο στους αγρότες, το σαφές προβάδισμα της ΝΔ, η ακρίβεια και τα υπό... ανέγερση κόμματα
21:42
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE - MERCOSUR
21:35
Καρδιακή ανακοπή από ασιτία έδειξε η ιατροδικαστική για τον θάνατο τρίχρονου στην Αλεξανδρούπολη
21:26
Συνελήφθη 48χρονος στη Θεσσαλονίκη για φοροδιαφυγή 29,6 εκατ. ευρώ στη Γερμανία
21:23