ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Έσπασε» η Ανταρκτική, έγινε παγόβουνο η περιοχή Larsen C (vid)

«Έσπασε» η Ανταρκτική, έγινε παγόβουνο η περιοχή Larsen C (vid)
NASA

Μία τεράστια έκταση πάγου, η περιοχή Larsen C έχει μετατραπεί, πλέον, σε ένα γιγάντιο παγόβουνο και σύντομα θα αρχίσει να πλέει στον ωκεανό.

Το μέγεθός του είναι περίπου το διπλάσιο από το Λουξεμβούργο ή το ένα τέταρτο της Ουαλίας και η πλεύση του στα ανοιχτά νερά προκαλεί έντονες ανησυχίες στους επιστήμονες. Μέχρι στιγμής, παραμένει σχεδόν στη θέση του, κοντά στην παγωμένη Ανταρκτική.

larsenC

Η αποκόλλησή του ολοκληρώθηκε από την Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη κι ενώ απέμεναν μόλις 5 χιλιόμετρα για να ολοκληρωθεί η ρωγμή που είχε σχηματιστεί. Οι ανησυχίες των επιστημόνων για το μέλλον της Ανταρκτικής και κατ’ επέκταση του πλανήτη αυξάνονται μετά και από αυτό το γεγονός, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CryoSat, του ειδικού δορυφόρου της ESA που παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου, το παγόβουνα θα αποτελείται από 1.155 κυβικά χιλιόμετρα πάγου. Η ρωγμή είναι περίπου 70 μίλια σε μήκος και πάνω από 90 μέτρα σε πλάτος. Κάτω από τη θάλασσα θα φτάνει σε βάθος 210 μέτρων.

Η κατάρρευση του Larsen C και ο σχηματισμός του γιγάντιου παγόβουνου δεν θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας, δεδομένου ότι ο πάγος επιπλέει ήδη στο νερό σαν παγάκι στο ποτήρι.

sentinelC

Ωστόσο οι κρηπίδες πάγου που περιβάλλουν την Ανταρκτική φρενάρουν τη ροή των παγετώνων προς τον ωκεανό, και η εξαφάνισή τους θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την απώλεια πάγου από την ξηρά, η οποία ανεβάζει τη στάθμη. Το Larsen C βρίσκεται δίπλα σε μια μικρότερη κρηπίδα πάγου, το Larsen Β, η οποία διαλύθηκε το 2002 λόγω μιας παρόμοιας ρωγμής. Το μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει μετρηθεί από δορυφόρους προέρχεται από την παγοκρηπίδα Ρος της Ανταρκτικής το 2011 και είχε περίπου το μέγεθος της Τζαμάικα στα 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ