ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάρολος Παπούλιας: Τελευταίο ταξίδι στο Νησί της λίμνης των Ιωαννίνων

Κάρολος Παπούλιας: Τελευταίο ταξίδι στο Νησί της λίμνης των Ιωαννίνων
Η σορός του έφτασε οδικώς από την Αθήνα στα Ιωάννινα και μεταφέρθηκε με χειροκροτήματα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, με πλοιάριο στο Νησί INTIME/ ΠΑΠΠΑ ΒΟΥΛΑ

Με τιμές αρχηγού κράτους ετάφη ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας το μεσημέρι της Πέμπτης. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης συγγενείς, συνεργάτες και φίλοι τον συνόδεψαν στην ταφή του στο νεκροταφείο στο Νησί των Ιωαννίνων.

Το τιμητικό σάλπισμα διεκόπη τρεις φορές από την ομοβροντία του αγήματος.

Η σορός του έφτασε οδικώς από την Αθήνα στα Ιωάννινα και μεταφέρθηκε με χειροκροτήματα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, με πλοιάριο στο Νησί. Φίλοι, στενοί συνεργάτες του και οι νησιώτες υποδέχτηκαν τη σορό του στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε τρισάγιο χοροστατούντος του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου.

Τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ένας φίλος του, ο Παναγιώτης Τσούνης από την Πωγωνιανή, το χωριό όπου ο Κάρολος Παπούλιας έζησε τα μαθητικά του χρόνια, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, έφερε για να τον αποχαιρετήσει τρία κλωνάρια δάφνης. Όπως είπε, ήταν από το μνημείο τριών φίλων του, που είχαν εκτελεστεί από τους Γερμανούς το 1943. «Στον Κάρολο. Η Πωγωνιανή αποχαιρετά το παλικάρι της», είναι η αφιέρωση πάνω στα κλαδιά της δάφνης.

Ο κ. Τσούνης παρέθεσε μια ιστορία από τον έφηβο Κάρολο: «Σαν παιδί στρατιωτικού, στην Κατοχή δεν μπορούσε να το συγκρατήσει ούτε η μάνα του. Σε μία μάχη με τους Γερμανούς στο 55ο χλμ Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, έλαβε μέρος και ο μικρός Κάρολος. Το όπλο του, πιο μεγάλο από το μπόι του. Ήταν 14 χρονών. Μετά την μάχη πήγαινε στους αντάρτες λέγοντας "και εγώ πολέμησα, μυρίστε στην κάννη του όπλου"».

Το Νησί το Ιωαννίνων, η ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας του Βασιλικής, ήταν το καταφύγιο του Κάρολου Παπούλια. Πάντα εκεί επέστρεφε μετά από κάθε δύσκολη αποστολή για να ξεκουραστεί. Από σήμερα, αναπαύεται στο νεκροταφείο που βρίσκεται 200 μέτρα πάνω από το σπίτι του.

Ύστατο «χαίρε» από την πολιτική ηγεσία

Χθες, Τετάρτη, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Παγκράτι, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Ο ήχος πένθιμου εμβατηρίου συνόδευσε τον Κάρολο Παπούλια στον οποίο η μπάντα και άγημα της Προεδρικής Φρουράς απέδωσαν τιμές αρχηγού κράτους.

Από τους πρώτους που έφτασαν στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Παγκράτι ήταν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, άλλα στελέχη της πολιτικής σκηνής, παλιοί συνάδελφοι και φίλοι.

Στην εξόδιο ακολουθία στην οποία χοροστάτησαν οι μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμος και Ναυπάκτου Ιερόθεος, παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που άφησε ένα μπουκέτο λευκά λουλούδια στη σορό του εκλιπόντος, του οποίου η κηδεία έγινε με δημόσια δαπάνη. Την σύζυγο, τις κόρες και τις εγγονές του Κάρολου Παπούλια συλλυπήθηκε η κ. Σακελλαροπούλου, ενώ τον αποχαιρέτησε σχεδόν όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακόμη, τον Κάρολο Παπούλια τίμησαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, καθώς και ο στενός του φίλος, πρώην Πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Παρούσα ήταν και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άφιξη της σορού του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, έγινε υπό τους ήχους πένθιμου εμβατηρίου από την μπάντα της Προεδρικής Φρουράς, ενώ άγημα ευζώνων απέδιδε τιμές. Την σορό του Κάρολου Παπούλια προσκύνησαν ο διάδοχός του στη Προεδρία της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στο τελευταίο ταξίδι τον τίμησαν οι επί χρόνια στενοί του συνεργάτες στο υπουργείο Εξωτερικών και στη Προεδρία της Δημοκρατίας. Πέραν της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επικήδειο εκφώνησε εκ μέρους των συνεργατών του, ο νομικός σύμβουλος σε όλη τη διάρκεια της θητείας του Κάρολου Παπούλια στη Προεδρία της Δημοκρατίας Κώστας Μηχιώτης, ο οποίος εξέφρασε την βαριά θλίψη για τον θάνατό του και επεσήμανε ότι η πρώτη του θητεία εκθειάστηκε απ' όλα τα πολιτικά κόμματα. Επίσης, τόνισε ότι η δεύτερη, που συνέπεσε με τη έναρξη της οικονομικής κρίσης και τα μνημόνια, χαρακτηρίστηκε από τα επεισόδια στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, στις 28 Οκτωβρίου του 2011, καθώς και από επικρίσεις πολιτικών δυνάμεων που ζητούσαν την παραίτησή του, για τα οποία ο Κάρολος Παπούλιας στενοχωρήθηκε πολύ, όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε θεσμική εκτροπή.

Την εξόδιο ακολουθία του Κάρολου Παπούλια παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λίνα Μενδώνη, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννα Αγγελοπούλου, Γιάννης Μανιάτης, Μιλένα Αποστολάκη, Χρήστος Παπουτσής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παλιοί συναγωνιστές, φίλοι και γνωστοί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ