ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Tα σενάρια συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ

Εκλογές 2023: Tα σενάρια συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ
CNN GREECE

Σαρωτική είναι η επικράτηση της Νέα Δημοκρατίας, καθώς με την ενσωμάτωση στο 90% κερδίζει τις εκλογές του 2023 με διαφορά 20 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 40,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται οριακά πάνω τις είκοσι μονάδες, με 20,06%. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει σε ποσοστό το 11,58% των ψήφων, ενώ το ΚΚΕ αγγίζει το 7,18%. Στη Βουλή μπαίνει και η Ελληνική Λύση με 4,46%, ενώ εκτός Βουλής μένουν το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη.

Όπως όλα δείχνουν η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική και η διαφορά παγιώνεται στις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Την ίδια ώρα, σε ένα θεωρητικό πλαίσιο, η μοναδική κυβέρνηση που θα μπορούσε να προκύψει αριθμητικά, είναι κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου πως το άθροισμα των ποσοστών τους θα μπορούσε να βγάλει μια οριακή (ή και πιο αυξημένη) κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας 186 έδρες.

Παράλληλα, σε ένα δεύτερο σενάριο, μια κυβέρνηση ανάμεσα σε ΝΔ και Ελληνική Λύση είναι εφικτή με τα δύο κόμματα να λαμβάνουν 161 έδρες.

Επιπλέον, μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης είναι πιθανή, με τα τρία κόμματα να λαμβάνουν συνολικά 202 έδρες.

CNN GREECE