ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρες, αλλαγές και «ανταρσίες» στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το φύλο

Κόντρες, αλλαγές και «ανταρσίες» στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το φύλο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με κόντρες, αντιπαραθέσεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλες διατάξεις», με τον πρωθυπουργό, Αλέξης Τσίπρας να σημειώνει στην παρέμβασή του πως «η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται αυτές τις μέρες να πράξει το αυτονόητο, απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας που για δεκαετίες παρέμεινε, ηθελημένα από την Πολιτεία, αόρατο». 

Νωρίτερα, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που καταγράφονται ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής κατέθεσε τροπολογία αναφορικά με τη δυνατότητα ενός ατόμου να προβαίνει σε αλλαγή της ταυτότητας του φύλου του στα 15 του χρόνια. Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και όπως ανέφερε ο εισηγητής τους Θανάσης Παπαχριστόπουλος το νομοσχέδιο μπορεί μεν να θέτει ασφαλιστικές δικλείδες, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν το επίμαχο άρθρο λόγω του ορίου ηλικίας. Αυτό που ζητούν είναι να διανύει το άτομο που επιθυμεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου το 18ο έτος της ηλικίας του.

Την απόσυρσή του ζήτησε η Ένωση Κεντρώων ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ψηφίσει ή όχι το σχέδιο νόμου.

Κοντονής: Απολύτως αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση

"Απολύτως αναγκαία" χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής την νομοθετική ρύθμιση για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ ανήγαγε σε επίπεδο "ανθρωπιάς" την ψήφιση του άρθρου για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, μετά τις "συγκλονιστικές μαρτυρίες" των γονέων των έφηβων, οι οποίοι επιθυμούν να προβούν σε φυλομετάβαση.

Ο κ. Κοντονής, απευθύνθηκε προς την Ολομέλεια του Σώματος εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι βουλευτές που αντιλαμβάνονται το μεγάλο καθήκον και τη μεγάλη υποχρέωση να αντιστοιχηθούμε σε ένα σύγχρονο κόσμο, "εμείς ένα Κοινοβούλιο της εποχής του, θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα της κυβέρνησης και θα υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για το 15ο έτος της ηλικίας, επικαλούμενος τα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενημερώνοντας ότι η Μάλτα, η Αυστρία, η Γερμανία, η Κροατία, η Ελβετία, η Μολδαβία και η Λευκορωσία, δεν έχουν κανέναν περιορισμό ηλικίας, ενώ η Ιρλανδία έχει νομοθετήσει για το 14ο έτος , η Ολλανδία από το 16ο χωρίς καμία προϋπόθεση, και η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Λιθουανία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία είναι στη διαδικασία αναθεώρησης για να πάει το όριο από τα 12 μέχρι τα 14 έτη. "Αυτή είναι η κατάσταση. Εμείς το εισηγούμαστε γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό μέτρο στην σωστή κατεύθυνση, Όμως το γεγονός ότι και παρόμοια πρακτική επικρατεί στα άλλα κράτη της Ευρώπης, είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως ενθαρρυντικό και ακυρώνει και τα επιχειρήματα όλων εκείνων που λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μικρή ομάδα ευρωπαϊκών χωρών, σα να είναι προϋπόθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και της ψήφισης νόμων από τη Βουλή το τι κάνουν τα άλλα κράτη" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Επιπλέον ο κ. Κοντονής, τόνισε ότι ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος ήταν για την εποχή του ριζοσπαστικός, έφτασε πλέον στα όριά του και το όριο αυτό - όπως είπε χαρακτηριστικά - το περιγράφουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, που λένε ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις έναν άνθρωπο για να κάνει την φυλομετάβαση να υποστεί χειρουργική επέμβαση, το περιγράφει το ψήφισμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.

"Τί θα έπρεπε να κάνουμε λοιπόν;" έθεσε το ερώτημα και υπογράμμισε απαντώντας πως θα έπρεπε να νομοθετήσουμε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει. "Ήταν μια απολύτως αναγκαία νομοθετική ρύθμιση" επέμεινε και τόνισε προς επίρρωση των λεγομένων του τρία στοιχεία του νομοσχεδίου:

- Πρώτον ότι το νομοσχέδιο στο άρθρο 2, αναφέρει ως γενεσιουργό λόγο της κίνησης αυτού του μηχανισμού την βούληση ενός συνανθρώπου και θέτει και μια επιπλέον προϋπόθεση: τα στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης να βρίσκονται σε μια αντιστοίχηση με την βούληση.

- Δεύτερον ότι η συζήτηση ξεκίνησε από την κοινότητα των αμέσως ενδιαφερομένων ανθρώπων που είπαν ότι εμφανιζομένοι σε υπηρεσίες γίνονταν αντικείμενο προπηλακισμών και χλευασμού επειδή άλλη είναι η εμφάνισή τους και διαφορετικά τα στοιχεία της ταυτότητας. "Ηταν δίκαιο το αίτημα και γι αυτό υλοποιείται" είπε ο κ. Κοντονής.

- Τρίτον, ότι στο νομοσχέδιο υπήρχε ειδική ρύθμιση για τους συμπολίτες οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν σε φυλομετάβαση και είναι 17 ετών, με προϋποθέσεις όπως αρχικώς προσδιορίστηκε, καθώς εκεί ο νομοθέτης προσδιορίζει το δικαίωμα του εκλέγειν.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κοντονής, υπενθύμισε στο Σώμα ότι κατά την συζήτηση στην Επιτροπή υπήρξε κι ο ίδιος αμετακίνητος στην μείωση του ορίου ηλικίας, ωστόσο εξήγησε πως μετέβαλλε την στάση του μετά την ακρόαση των φορέων, των αμέσως ενδιαφερόμενων προσώπων και ιδίως των ιδίων των γονέων των έφηβων που επιθυμούν να προβούν σε φυλομετάβαση.

"Και όποιος δεν ήταν απέχει της πραγματικότητας. Αυτές οι συγκλονιστικές τοποθετήσεις οι οποίες περιέγραφαν μια κατάσταση η οποία φτάνει στα όρια ορισμένες φορές του οικογενειακού δράματος δεν μπορεί να αφήσουν την κυβέρνηση χωρίς πρωτοβουλία, δεν μπορεί να αφήσουν την Βουλή χωρίς να πάρει μέτρα. Δεν νομοθετούμε ούτε με βάση τις ιδεολογίες μας, ούτε τις ιδεοληψίες μας, ούτε τις αντιλήψεις μας. Νομοθετούμε για τους Έλληνες πολίτες και οι συγκεκριμένοι είναι Έλληνες πολίτες και χρήζουν της προσοχής μας" τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εξήγησε πως γι αυτό η κυβέρνηση πήρε αυτή τη πρωτοβουλία και έφερε νομοτεχνική βελτίωση και εξόπλισε την συγκεκριμένη διάταξη με τις προϋποθέσεις της ηλικίας των 17 ετών και με μια ακόμα, ότι ειδικά για τους εφήβους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη ενός επιστημονικού συμβουλίου το οποίο σήμερα με νομοτεχνική βελτίωση προσδιορίστηκε επακριβώς για να μην υπάρχει κανένα απολύτως κενό. "Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να τύχει της ανθρωπιάς όλων μας", σημείωσε επιπλέον ο κ. Κοντονής.

Τέλος, ο κ. Κοντονής κατηγόρησε με σφοδρότητα την Νέα Δημοκρατία για αλλαγή στάσης σε ένα νομοσχέδιο που άπτεται κατεξοχήν των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και μερίδα των ΜΜΕ, για "εν γνώσει τους" παραπληροφόρηση όταν αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει την αλλαγή φύλου στα 15 χρόνια.

"Το πολιτικό συμπέρασμα είναι απλό: ότι η ακροδεξιά που ενδημεί στην ΝΔ υπερίσχυσε κατά κράτος των φιλελεύθερων ιδεών και αντιλήψεων. Και αυτό το λέω γιατί είχαμε μια συνεχή διολίσθηση για να μην πω μετατόπιση από τη πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής μέχρι σήμερα που φτάσαμε στην Ολομέλεια, στο τι τελικά θέλει η ΝΔ επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ήταν χαρακτηριστική η άποψη που εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος στην Επιτροπή ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, και είναι επίσης κατανοητό ότι η ΝΔ κατέστρωσε κάποιες διατάξεις την τελευταία ώρα για να μπορέσει να δικαιολογήσει την αρνητική της ψήφο, όχι επί των άρθρων, αλλά επί της αρχής. Ενώ το νομοσχέδιο εκινείτο σε θετική κατεύθυνση σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι η ΝΔ θα το καταψηφίσει. Είναι φανερό ότι γίνεται μια διαπάλη στο εσωτερικό της ΝΔ, διαπάλη τάσεων, ποια θα υπερισχύσει, ή η ακροδεξιά πτέρυγα με την ακροδεξιά ρητορεία ή οι άλλες που μπορούν να χαρακτηριστούν περισσότερο φιλελεύθερες από τις ακροδεξιές" ανέφερε ο κ. Κοντονής. Επίσης υποστήριξε ότι η ηγεσία της ΝΔ την τελευταία περίοδο έχει κάνει σημαία της τις συντηρητικές απόψεις και αντιλήψεις, ενώ χαρακτήρισε "ακραίο συντηρητικό λόγο" αυτόν του αρχηγού του κόμματος "όταν κάνει αναφορές κατηγοριοποίησης".

Ακόμη, ο κ. Κοντονής, προχώρησε σε αναδρομή για τις κατά καιρούς θέσεις της ΝΔ, σχολιάζοντας πως "ειδικώς μετά το 81 συνέπιπταν όλως τυχαίως με τις απόψεις της Εκκλησίας" και απευθύνοντας ταυτοχρόνως την παραίνεση: "Καλό είναι σε τέτοια θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκσυχρονισμού να μην παρεισφρέουν τέτοιες απόψεις μικροκομματικής σκοπιμότητας, που πάνε την χώρα πίσω".

Ο κ.Κοντονής απευθυνόμενος στην κ. Παπαρήγα είπε ακόμη πως «δεν θα πάρω την άδεια της και ούτε έχει το μονοπώλειο στην Οκτωβριανή Επανάσταση» με αφορμή το ρητορικό ερώτημα που του έθεσε στην ομιλία της .

Βούτσης: Αυτονόητη η υπερψήφιση του νομοσχεδίου

«Δεν είναι δυνατόν να μηδενίζουμε συνεχώς το ρολόι. Είναι αυτοκαταστροφικό για τον πολιτικό λόγο, των πολιτικών δυνάμεων». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην oλομέλεια της Βουλής, υπεραμυνόμενος των νέων αλλαγών που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

«Είναι αυτονόητη η υπερψήφιση του νομοσχεδίου μετά και την περαιτέρω διευκρίνιση στην οποία προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τους νέους 15 ετών, και την προσέγγιση με απόλυτη ακρίβεια του θέματος», επεσήμανε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι «αν η χώρα τον Αύγουστο του 2018 βγει από τα μνημόνια δεν μπορεί να βγει με μια κοινωνία φοβισμένη και κλεισμένη σε στερεότυπα και δοξασίες μεταφυσικές».

Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε ακόμα για «ψύχραιμες φωνές» που ακούστηκαν από τη ΝΔ απέναντι στις αντιδράσεις της Εκκλησίας, όπως αυτή του Κώστα Καραμανλή και της Κατερίνα Παπακώστα, σημειώνοντας ότι δεν κρατήθηκαν οι απαραίτητες αποστάσεις του πολιτικού συστήματος για να κάνει τη δική του δουλειά:

«Δεν υπήρξε αυτή η ψυχραιμία στο μείζον ζήτημα των σχέσεων εκκλησίας-κράτους, ώστε το πολιτικό σύστημα να ορθώσει το δικό του λόγο απέναντι σε απόψεις που υπάρχουν, οι οποίες δεν επιδεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς το πολίτευμα. Αντίθετα, υπήρξε ένας διαγκωνισμός που δεν βοηθά τη χώρα να κάνει τα βήματα που πρέπει», ανέφερε.

Ο κ. Βούτσης έκανε επίσης λόγο για «αυτονόητα πράγματα που έγιναν στη χώρα με καθυστέρηση», φέρνοντας ως παράδειγμα το «ζήτημα των λατρευτικών χώρων άλλων θρησκειών με άδειες σε παράτυπους λατρευτικούς χώρους, το σύμφωνο συμβίωσης, η μεγάλη μάχη των ταυτοτήτων αλλά και η αποτέφρωση».

«Γιατί η χώρα μας δεν έκανε πριν, αυτά τα απλούστατα βήματα για την εναρμόνιση της; Να θυμηθούμε τους ομηρικούς καυγάδες για την ιθαγένεια των παιδιών; Έχει υποστεί τίποτα η ιδεολογία, το σύστημα μας, επειδή κάποια παιδιά παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια; Σε τι εμπόδισαν αυτά την απρόσκοπτη λειτουργία των θρησκευτικών δοξασιών; Πού πήγε εκείνος ο αχός και ο διχασμός;» αναρωτήθηκε ο κ. Βούτσης για να προσθέσει:

«Υπάρχει εναντίον μου τόμος ολόκληρος από ορισμένες πλευρές για αυτά τα ίδια που έλεγα τότε και λέω και τώρα, για την Ελλάδα της προόδου».

Ακόμα ο κ. Βούτσης, χαρακτήρισε «πολιτικά ξεκούδουνη» την δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα φασιστών και ναζιστών, ενώ επέκρινε τις αιτιάσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη που μίλησε περί «ανθελλήνων», αφού όπως είπε, μίλησε με το Πατριαρχείο και την Ιερά Σύνοδο.

Όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, «οι κορώνες περί ανθελληνισμού δεν προσφέρουν στο δημόσιο διάλογο αλλά είναι η εύκολη καινούργια ρητορεία για να μην αντιμετωπιστούν κάποια πράγματα στη χώρα...Αυτός ο απαξιωτισμός δεν λαμβάνει υπόψη την ιστορική διαδρομή που αποδεικνύει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κατακτήθηκαν από διανοητικές επεξεργασίες, αλλά ήρθαν μετά από πιέσεις και αγώνες -αιματηρούς πολλές φορές - κοινοτήτων που τους αφορούσαν, αλλά και από μικρές ομάδες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Η ήσσονος σημασίας αλλαγή του Κοντονή

Η τροποποίηση Κοντονή προβλέπει τη συγκρότηση διεπιστημονικού οργάνου στο οποίο θα μετέχουν παιδοψυχίατροι, παιδοχειρουργοί, ενδοκρινολόγοι, ψυχολόγοι και κοινωνικός λειτουργός. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη ρύθμιση που έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης «στην παρ. 2 του άρθρου 3 η φράση «ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου» απαλείφεται και αντικαθίσταται από την φράση: «διεπιστημονικής επιτροπής που συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Υγείας για 2 έτη στην οποία μετέχουν:

α) ένας παιδοψυχίατρος

β) ένας ψυχίατρος

γ) ένας ενδοκρινολόγος

δ) ένας παιδοχειρουργός ε) ένας ψυχολόγος

στ) ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Η πρόταση νόμου της ΝΔ

Πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει στην αιτιολογική της έκθεση η ΝΔ: «Το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου συνιστά μια ιδιαίτερη πτυχή και απαίτηση του σύγχρονου κράτους δικαίου. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαία η καθιέρωση διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου από εκείνους που το επιθυμούν. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να σέβεται την επιλογή του προσώπου, να εγγυάται συνθήκες εχεμύθειας, να διασφαλίζει τον ενσυνείδητο χαρακτήρα της βούλησης του ενδιαφερομένου και τη σταθερή του πρόθεση, να λαμβάνει υπ’ όψιν τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα και να μεριμνά για τις απαιτούμενες κρατικές παρεμβάσεις και ενημερώσεις. Τη συναίρεση αυτών των ζητουμένων επιδιώκει η παρούσα νομοθετική πρόταση».

Οι βασικοί άξονες της πρότασης νόμου:

Διόρθωση του καταχωρισμένου στην ταυτότητα φύλου μόνο μία φορά, έναντι δύο.

Δικαίωμα χρήσης του νόμου αποκλειστικά για ενήλικες από 18 ετών και άνω.

Διόρθωση σε δύο στάδια στο δικαστήριο και με απαραίτητη προϋπόθεση την αίτηση να συνοδεύει ιατρική γνωμάτευση που θα χορηγείται από τον υπεύθυνο του Ειδικού Ιατρείου Σεξουαλικών Διαταραχών του Κέντρου Ψυχοθεραπειών του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, το οποίο μετονομάζεται σε Ειδικό Ιατρείο Έμφυλων.

Η πρόταση νόμου της ΝΔ αναλυτικά:

Άρθρο 1

Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του, και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί μια φορά μόνο να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.

Άρθρο 2

Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 επ. του ΚΠολΔικ. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από δύο (2) αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τέσσερις (4) μήνες.

Για την έκδοση της απόφασης απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του από δημόσια αρχή, συνοδευόμενη από τα αναγκαία στοιχεία που πιστοποιούν τη συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας παραγράφου. Για την κατάθεση στο αρμόδιο δικαστήριο αίτησης για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται: α) δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, όπου προσδιορίζεται το επιθυμητό φύλο, το κύριο όνομα που επιλέγεται και το νέο προσαρμοσμένο επίθετο, β) το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο και να έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, γ) το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να μην είναι έγγαμο και δ) βεβαίωση του ιατρού του επόμενου άρθρου σχετικά με το ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη, ότι το πρόσωπο έλαβε όλη την απαιτούμενη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της δήλωσής του και ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Κατά τη δεύτερη συζήτηση ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου απαιτείται να προσκομισθεί από τον αιτούντα βεβαίωση του ιατρού του επόμενου άρθρου με την οποία θα πιστοποιείται ότι κατά τον χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ των δύο συζητήσεων παρακολούθησε τον αιτούντα και εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπό (δ) του προηγούμενου εδαφίου.

Άρθρο 3

Οι ιατρικές βεβαιώσεις του προηγούμενου άρθρου χορηγούνται από τον υπεύθυνο του Ειδικού Ιατρείου Σεξουαλικών Διαταραχών του Κέντρου Ψυχοθεραπειών του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, το οποίο μετονομάζεται σε Ειδικό Ιατρείο Έμφυλων Ζητημάτων.

Λεπτομέρειες για την ενίσχυση σε υποδομές και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό του Ειδικού Ιατρείου της προηγούμενης παραγράφου, για τα ειδικότερα προσόντα των ειδικών ιατρών ή/και του προσωπικού υποστήριξης, για τη διαδικασία χορήγησης των βεβαιώσεων, για τις εγγυήσεις σεβασμού της προσωπικότητας του αιτούντος και του ιατρικού απορρήτου και για τον τρόπο διασφάλισης των νομίμων προϋποθέσεων για τη χορήγηση της βεβαίωσης καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άρθρο 4

Η καταχώρηση της δικαστικής απόφασης για τη διόρθωση του φύλου γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει τη μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης.

Η νέα ληξιαρχική πράξη κοινοποιείται με ευθύνη του οικείου Ληξιαρχείου για την ενημέρωση όλων των καταλόγων και αρχείων του δημοσίου.

Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα.

Η νέα ληξιαρχική πράξη δεν μπορεί να αλλάξει στο εξής με τη διαδικασία του παρόντος νόμου.

Άρθρο 5

Ο οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος ή λειτουργός και ιδιώτης εμπλέκεται στη διαδικασία του παρόντος άρθρου οφείλει καθήκον πλήρους εχεμύθειας.

Πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τη διαδικασία του παρόντος άρθρου έχει μόνο πρόσωπο που ζήτησε τη διόρθωση και τρίτος με ιδιαίτερο έννομο συμφέρον κατόπιν έκδοσης εισαγγελικής παραγγελίας προς τούτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ