ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε χωρίς ιδιαίτερες απώλειες η ρύθμιση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη

Πέρασε χωρίς ιδιαίτερες απώλειες η ρύθμιση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη
EUROKINISSI

Χωρίς σοβαρές απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία «πέρασε» με 148 θετικές ψήφους το άρθρο 3 για τη φυλομετάβαση από το 15ο έτος της ηλικίας ενός ατόμου. Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στην αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ έκδηλα ήταν και τα συναισθήματα των διεμφυλικών που παρακολουθούσαν από τα θεωρεία τη συζήτηση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία και Χρήστος Καραγιαννίδης μάλιστα, περίμεναν στην είσοδο της Βουλής τους εκπροσώπους των διεμφυλικών οργανώσεων για να τους συνοδεύσουν στην έξοδο.

«Ναι» στο άρθρο είπαν οι βουλευτές του Ποταμιού, ο Κώστας Ζουράρις και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που πήγαν κόντρα στην επίσημη θέση του κόμματός τους. Όχι» στο άρθρο 3 είπαν 124 βουλευτές και 13 «παρών».

Η Γεωργία Γεννιά που έβαλε «κόκκινη γραμμή» το ηλικιακό όριο των 15 ετών καταψήφισε. Απόντες ήταν και οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης που επίσης είχαν διατυπώσει επιφυλάξεις.

Οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθούν, όπως έλεγαν από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στα όργανα και το κόμμα. Τόσο ο διευθυντής της Κ.Ο. Κώστας Ζαχαριάδης όσο και η γραμματέας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου θύμιζαν πως δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και πως οι βουλευτές θα κληθούν στα όργανα, όχι για εξηγήσεις, αλλά για συζήτηση. Σε ερώτηση για τη στάση των Ανεαρτήτων Ελλήνων επεσήμαναν πως η πολιτική συνύπαρξη γίνεται στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας και όχι ιδεολογικής ενότητας.

Απών από την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο οποίος ωστόσο, με επιστολή πρόθεσης ψήφου -που δεν προσμετράται- δήλωσε πως εάν ήταν παρών θα στήριζε το επίμαχο άρθρο.

4251655 copy

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Παρών» στο άρθρο 3 από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων που καταψήφισαν, είπε Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμενος που βρίσκεται στη Βραζιλία με επιστολή ψήφο, είπε «ναι» επί της αρχής και «όχι» στο άρθρο 3 για την αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15 χρόνια.

Την γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για «παρών», «έσπασε» -όπως είχε προαναγγείλει άλλωστε- ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που ψήφισε «ναι» σε όλα. Στις απουσίες με νόημα καταγράφονται ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Απών ήταν και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ωστόσο, υπεβλήθη πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση. Στους δικαιολογημένα απόντες εντάσσονται η επικεφαλής Φώφη Γεννηματά που βρίσκεται σε περιοδεία στην Κρήτη, καθώς και οι Βασίλης Κεγκέρογλου που επίσης είναι στην Κρήτη, Γιάννης Μανιάτης και Μιχάλης Τζελέπης που με επιστολή τους δήλωσαν πως εάν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία θα δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 3.

4251660

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η ΝΔ που καταψήφισε όλο το νομοσχέδιο και τα άρθρα που μπήκαν σε ψηφοφορία, ζητώντας να γίνει δεκτή η δική της πρόταση, είπε μόνον «ναι» στην τροπολογία για την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Η τροπολογία ψηφίστηκε από 248 βουλευτές, ενώ 37 καταψήφισαν. Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίαζε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Όχι» στην τροπολογία είπαν όλοι οι μουσουλμάνοι βουλευτές, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη που σε παρέμβασή της χαρακτήρισε τη νέα ρύθμιση «χειρότερη» από την προηγούμενη και οι ΑΝΕΛ.

Απόντες καταγράφονται και στην Ένωση Κεντρώων. Τόσο ο Μάριος Γεωργιάδης, όσο και οι Αριστείδης Φωκάς, Γιώργος Κατσιαντώνης και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας ήταν απόντες. «Όχι» σε όλα είπαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ