ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσκας: Η Ελλάδα παραμένει μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στην Ευρώπη

Τόσκας: Η Ελλάδα παραμένει μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στην Ευρώπη
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/Φωτογραφία αρχείου

Με ιδιαίτερες αναφορές και μηνύματα για ρόλο της Αστυνομίας, σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενάντια σε κάθε ρατσιστική πρακτική, από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, αλλά και επισημάνσεις για το σημαντικό έργο της στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και την αναβάθμιση του Σώματος, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Αστυνομίας.

Η κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα της Αστυνομίας, που έχει ανακηρυχθεί η 20η Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Λυρικής Σκηνής, στο Μέγαρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος μάλιστα βράβευσε εννέα αστυνομικούς για πράξεις ανδραγαθίας και αυτοθυσίας.

«Με την ίδια σπουδή που αναζητείται ο κοινός κλέφτης είτε αν πρόκειται για σπείρα ναρκωτικών, οφείλει η Ελληνική Αστυνομία να προσεγγίζει το ρατσιστικό έγκλημα και να υπερασπίζεται με τα μέσα που διαθέτει τις Δημοκρατικές Αρχές και τις κοινές αξίες Δικαίου. Ιδιαίτερα αθώων μεταναστών. Ανελέητος ξυλοδαρμός ανυπεράσπιστων ανθρώπων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τα αστυνομικά όργανα», τόνισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

«Η Αστυνομία οφείλει να μην κλείνει -και δεν κλείνει- τα μάτια σε περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων, όπως προσφάτως στον Ασπρόπυργο, όπου οι δράστες εντοπίστηκαν και η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη» ανέφερε ο Νίκος Τόσκας.

Τόσο ο κ. Σκουρλέτης όσο και ο κ. Τόσκας αναφέρθηκαν και στις επιτυχίες της Αστυνομίας, με μεγαλύτερη αυτή της εξιχνίασης της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, αλλά και στην αναδιοργάνωση που έχει γίνει και προχωράει, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν παρέλειψε να κάνει έναν παραλληλισμό και με πρακτικές του παρελθόντος.

«Έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε ένα ήπιο κλίμα, ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης που είναι απαραίτητο για την επίλυση των προβλημάτων σε δύσκολες συνθήκες και μάλιστα όταν οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και σε πείσμα όσων μέχρι πρότινος συνειδητά επέλεγαν πρακτικές σκληρής καταστολής», είπε.

Τόνισε ακόμα ο κ. Τόσκας ότι η αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας δεν φαίνεται μόνο από την εξιχνίαση της υπόθεσης Λεμπιδάκη, αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχει μείωση στα εγκλήματα και αδικήματα.

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στην Ευρώπη και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, γεγονός που αναγνωρίζεται διεθνώς», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, τόνισε ότι «σήμερα τιμούμε μια Αστυνομία σύγχρονη παρά το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον, αποτελεσματική παρά τις πολυάριθμες και πολύπλοκες επιχειρησιακές απαιτήσεις, εξωστρεφή παρά την ιδιαίτερη ιεραρχική και οργανωτική της δομή και κυρίως ανθρώπινη παρά τις δύσκολες βιωματικές εμπειρίες υπό τις οποίες, μοιραία, το προσωπικό της καλείται, καθημερινά, να εκπληρώσει τη σημαντική και πολυεπίπεδη υπηρεσιακή του αποστολή»

Και επεσήμανε ότι «η προστασία των πολιτών, η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και γενικά η εξασφάλιση των απαραίτητων για την οικονομική ανάκαμψη και την ευημερία της χώρας προϋποθέσεων ομαλότητας, ηρεμίας και ασφάλειας αποτελούν βασικές υποχρεώσεις και κυρίαρχη προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ