ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16

Π. Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εν μέσω αντιπαράθεσης που ξέσπασε στη Βουλή για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία και επανέλαβε ότι το κόστος για την αβάθμιση των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. δολάρια.

«Δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει ένα Letter of Request. Αναμένουμε την απάντηση των Αμερικανών. Για να πάρουν την έγκριση από το Κογκρέσο είπαν ότι για την αναβάθμιση 123 ελληνικών F-16, δηλαδή και της έκδοσης Block 30, Block 50, Block 52 plus θα χρειαστούν 2,4 δισ. δολάρια» είπε ο κ. Καμμένος από το βήμα της Βουλής.

«Είχαμε πει ευρώ, δολάρια είπα εγώ, σας λέω ότι πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια, πιστεύω τελικά ότι θα είναι και κάτω από 800-700 εκατ.» συνέχισε ο κ. Καμμένος.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, δεν είναι δεδομένο ποια αμερικανική εταιρεία θα αναλάβει να κάνει τον εκσυγχρονισμό των F-16. «Θα σας πω ότι ακόμη και η εταιρεία που κάνει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη. Αυτό θα το επιλέξουν οι Αμερικανοί, μπορεί να επιλέξουν ότι είναι η... Boeing», είπε.

Εξήγησε ακόμη, ότι με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν μπορούμε να δίνουμε πάνω από 100 εκατ. τον χρόνο για την αναβάθμιση των F-16 περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό και την αποπληρωμή του έργου η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Αμερικανούς αντισταθμιστικά, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν τελικά αυτά, αν το ΥΠΕΘΑ κρίνει ότι κάτι τέτοιο δεν συμφέρει.

«Ακούγονται διάφορα για αντισταθμιστικά ωφελήματα» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά όπως γίνονταν στο παρελθόν, ζητάμε το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην ΕΑΒ, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες».

«Αν δηλαδή κρίνουμε ότι τα Sikorsky (σ.σ. αναφέρεται σε ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού) μπορούμε να τα φτιάξουμε με μικρότερες τιμές μπορεί να μην κάνουμε ούτε ένα αντισταθμιστικό για τα F-16» και κατέληξε απευθυνόμενος στους βουλευτές: «Όταν έρθει το LOA θα ξανασυνεδριάσουμε και εσείς θα έχετε γνώση και θα συναποφασίσουμε με βάση την εισήγηση των γενικών επιτελείων», σημείωσε.

«Δεν θα σας πω τώρα τι θα πάρουμε, θα κάνουμε μια κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής και θα σας ενημερώσω» τόνισε ο Πάνος Καμμένος και συμπλήρωσε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στα επιτελεία, δεν διαπραγματεύεται ο υπουργός...».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ