ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τρίτη αξιολόγηση τροφοδοτεί σενάρια εκλογών

Η τρίτη αξιολόγηση τροφοδοτεί σενάρια εκλογών
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Όσο αφορά στον προϋπολογισμό του 2018 υπάρχει συμφωνία για τα βασικά μεγέθη και προβλέπεται με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα». Μ' αυτές τις λέξεις, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις θετικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της τρίτης αξιολόγησης.

Οι χτεσινές ειδήσεις επιβεβαίωσαν πλήρως το ρεπορτάζ του CNN Greece σε δύο μείζονα μέτωπα:

Πρώτον, η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη να κλείσει την αξιολόγηση πριν τα Χριστούγεννα, κάνοντας όλες τις αναγκαίες υποχωρήσεις. Ο πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει τη «γραμμή» Χουλιαράκη: «Καλύτερα μια κακή συμφωνία τώρα, παρά μια καλύτερη αργότερα».

Δεύτερον, το ΔΝΤ, όπως άλλωστε έχει διαβεβαιώσει η Κριστίν Λαγκάρντ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσινγκτον, δεν έχει τη διάθεση να προβάλει επιπλέον απαιτήσεις από τα συμφωνημένα. Κατά την εκτίμηση πολύπειρου πρώην υπουργού, «το ΔΝΤ και συνολικά οι δανειστές κάνουν αβάντα στον Αλέξη για να διατηρηθεί η σταθερότητα μέχρι τη λήξη του προγράμματος». Ο πρώην υπουργός υπενθύμισε και τη δήλωση Ντάισελμπλουμ περί της ανάγκης αποφυγής πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί κάτι που δεν είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στην ενημέρωση των συντακτών: Για να κλείσει η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2018, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε σε νέο "ψαλίδι" των κρατικών δαπανών, κάτι που μπορεί να δοκιμάσει σοβαρά τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού.

Τα σενάρια

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2018 χωρίς νέα μέτρα, καθώς και η διαφαινόμενη επίτευξη πλεονάσματος 2,8% του ΑΕΠ για το 2017 (1,8 δισ. ευρώ), που θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου, ανέβασαν την αισιοδοξία του Μαξίμου και αναζωπύρωσαν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

Το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται τρία σενάρια προσφυγής στις κάλπες:

Πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2018. Κάτι τέτοιο θα γίνει σε περίπτωση που το ΔΝΤ «κόψει» τα αντίμετρα Τσακαλώτου και μείνει μόνο το 1% του ΑΕΠ περικοπές στις συντάξεις για το 2019. Η λογική αυτής της επιλογής είναι να γίνουν οι εκλογές πριν αποτυπωθούν στο εκλογικό σώμα οι επιπτώσεις από τις νέες περικοπές.

Πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2018. Τρία χρόνια μετά τη δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα ξανά σε κάλπες σε πανηγυρικούς τόνους λόγω της «εξόδου από το Μνημόνιο». Προϋποθέσεις αυτού του σεναρίου (που είναι η προτίμηση του Μαξίμου αυτή τη στιγμή) αποτελούν η αποδοχή από το ΔΝΤ των αντίμετρων, οι πετυχημένες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές και η ομαλή τυπική λήξη του προγράμματος.

Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019. Σ' αυτήν την περίπτωση, ο κ. Τσίπρας επιλέγει να εξαντλήσει τη θητεία του, ποντάροντας στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος από την οικονομική ανάκαμψη.

Τα θετικά νέα από τη διαπραγμάτευση ενίσχυσαν το δεύτερο σενάριο. Αλλά ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας είναι πολύς και όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ