ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλο το παρασκήνιο της «παραίτησης» Μουζάλα

Όλο το παρασκήνιο της «παραίτησης» Μουζάλα
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Σε πυρ ομαδόν κατά Μουζάλα για την πολιτική που ακολουθεί στο μεταναστευτικό εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός δέχτηκε τα πυρά όχι μόνο της ομάδας των «53», αλλά και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που ανήκουν στην ηγετική ομάδα. Δεν ήταν, δηλαδή, οι «συνήθεις ύποπτοι», Τ. Χριστοδουλοπούλου και Π. Λάμπρου, αλλά και ο Ν. Φίλης, ο Π. Σκουρλέτης, ο Ν. Βούτσης, ο Ν. Σκορίνης, κ.ά. Τα μέλη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον Γ. Μουζάλα ότι δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, ενώ κάποιοι θύμισαν ότι πέρσι δεν είχε πάρει το παραμικρό μέτρο για προστατέψει τους πρόσφυγες από την επερχόμενη κακοκαιρία. Το αποτέλεσμα ήταν πρόσφυγες να «θαφτούν μέσα στα χιόνια» και να μεταφερθούν εκ των υστέρων σε ξενοδοχεία και χώρους με στοιχειώδη προστασία απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Κριτική ασκήθηκε και στον τρόπο με τον οποίο προστατεύονται (ελλιπώς) τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιους κινδύνους σε σχέση με τους ενήλικες.

Η απάντηση του Γ. Μουζάλα, σύμφωνα με μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, ήταν η μονίμως επαναλαμβανόμενη, όταν βρίσκεται στα δύσκολα: «Αν δεν τα κάνω καλά, αν είμαι αναποτελεσματικός, τότε να παραιτηθώ!». Απειλή που διατύπωσε, αυτή τη φορά, εκ του ασφαλούς, όπως εξήγησε στο CNN Greece, το ίδιο μέλος της ΠΓ. Κι' αυτό γιατί πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση είχε προτείνει τον κ. Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεωρώντας την υποψηφιότητα αυτή «υψηλού συμβολισμού». Όπως, μάλιστα, αναφερόταν στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί υψηλού συμβολισμού την υποψηφιότητα αυτή, σε μία στιγμή που η ήπειρός μας βρίσκεται εμπρός σε ένα υπαρξιακό δίλημμα: θα συνεχίσει να είναι η πατρίδα των αγώνων για την ελευθερία ή θα υποκύψει στο ανερχόμενο κύμα εσωστρέφειας, ξενοφοβίας και σωβινισμού;». Όταν, λοιπόν, το Μαξίμου τον έχει προτείνει για επίτροπο δεν μπορεί τρεις ημέρες μετά να αποδεχθεί την παραίτησή του…

Η αποχώρηση, πάντως, του Γ. Μουζάλα από τη συνεδρίαση της ΠΓ, την ώρα που του έκανε σκληρή κριτική η Τασία Χριστοδουλοπούλου, και η εμφάνισή του, λίγο αργότερα, στο Μαξίμου άνοιξε τον κύκλο της φημολογίας για παραίτησή του. Παραίτηση που έσπευσε να διαψεύσει το Μαξίμου μέσω διαρροής: «Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα», δήλωναν κυβερνητικές πηγές, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα. Ωστόσο ο ίδιος ο υπουργός δεν διαψεύδει τα περί παραίτησής του, αν και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση! Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, «ο κ. Μουζάλας συμμετείχε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία διεξήχθη πολιτική συζήτηση μεταξύ άλλων και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο της εσωκομματικής δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις. Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ο Υπουργός αποχώρησε, προκειμένου να παραβρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραν Τίμερμανς». Ούτε λέξη, δηλαδή, που να διαψεύδει τη σχετική φημολογία!

Το θέμα, πάντως, για τον Γ. Μουζάλα δεν φαίνεται να κλείνει σήμερα. Πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι «53» θα επαναφέρουν το θέμα καθώς θεωρούν ότι ο υπουργός κάθε άλλο κάνει «καλά τη δουλειά του». Η ανάδειξη του Γ. Μουζάλα σε επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα μπορούσε να είναι ένα είδος τιμητικής αποστρατείας-αναβάθμισης, που θα άφηνε τους πάντες, λίγο πολύ, ικανοποιημένους: Την κυβέρνηση, επειδή απαλλάσσεται ανώδυνα από έναν μη λειτουργικό, αν μη τι άλλο, υπουργό. Τον ίδιο τον Γ. Μουζάλα, επειδή κατακτά ένα ευρωπαϊκό αξίωμα με αίγλη. Τους αντιπάλους του, επειδή τον «ξεφορτώνονται». Ωστόσο και η λύση αυτή συναντά ισχυρές αντιδράσεις, από τον χώρο των δικαιωμάτων, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν αρνητικές τις επιδόσεις του Γ. Μουζάλα στον τομέα αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ