ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας για Μόρια: Αγγίζει τα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μουζάλας για Μόρια: Αγγίζει τα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
eurokinissi/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στην παραδοχή ότι στο hot spot της Μόριας οι συνθήκες διαβίωσης αγγίζουν τα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προέβη στη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας λίγο μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για την κατάσταση που επικρατεί.  

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής που δέχθηκε νέα επίθεση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ανδρέας Μιχαηλίδης που εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολιτική που ακολουθείται, επέμεινε στην ανάγκη αποσυμφόρησης των camps μέσω της διεύρυνσης τους και παραδέχθηκε ότι έχει καθυστερήσει η επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία.

Νωρίτερα, οι δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αθέτηση των υποσχέσεων και εμπαιγμό των τοπικών κοινωνιών που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος του προσφυγικού. «Δεχθήκαμε εισβολή, τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και μας φορτώνετε το πρόβλημα», είπε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ενώ ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς σημείωσε ότι η κρίση είναι διαρκής και ότι η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας εφαρμόζεται μόνο στο μισό της κομμάτι και όχι σε αυτό που αφορά επιστροφές προς την Τουρκία. «Δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για διεύρυνση των hot spot, δεν θα μετατρέψουμε τα νησιά του Β/Α Αιγαίου σε μοναδικό καταλύτη του προβλήματος», ανέφερε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ενώ ο από την Κω ο Γιώργος Κυρίτσης ζήτησε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, επιτάχυνση της επαναπροώθησης προς την Τουρκία, αναλογική κατανομή σε όλη τη χώρα με πληθυσμιακά κριτήρια, καθώς και πλήρης στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ