ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντροαριστερά: Στην επιτροπή Αλιβιζάτου καταγγελίες για σταυρωμένα ψηφοδέλτια

Κεντροαριστερά: Στην επιτροπή Αλιβιζάτου καταγγελίες για σταυρωμένα ψηφοδέλτια
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Μια ωραία ατμόσφαιρα» είναι στην Κεντροαριστερά ενόψει μάλιστα του αποψινού δεύτερου ντιμπέιτ και τη διενέργεια του α'γύρου των εκλογών την Κυριακή,καθώς ανώνυμες καταγγελίες έφτασαν στο Νίκο Αλιβιζάτο, οι οποίες κάνουν λόγο για διακίνηση τυπωμένων και σταυρωμένων ψηφοδελτίων, κάτι που απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά από την ίδια την επιτροπή δεοντολογίας.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στην Επιτροπή, αρκετοί υποψήφιοι στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα, εκτυπώνουν (με δική τους προφανώς δαπάνη) μεγάλο αριθμό ψηφοδελτίων για την προσεχή Κυριακή». Αυτό ανέφερε μετά την αποκάλυψη των καταγγελιών σε ανακοίνωσή της η επιτροπή Αλιβιζάτου και προσθέτοντας ότι:

Η Επιτροπή θέλει απλώς να υπενθυμίσει ότι, με ομόφωνη απόφαση που πήρε κατά τη συνεδρίασή της στις 18.10.2017, διατήρησε το δικαίωμα να εκτυπώσει μόνον η ίδια ψηφοδέλτια για τους δύο γύρους της εκλογής. Και τούτο, όχι μόνο για να διασφαλίσει τη μυστικότητα της ψήφου, αλλά κυρίως για να διαφοροποιηθεί από τη γνωστή παλαιοκομματική πρακτική που θέλει τους υποψηφίους να μοιράζουν από πριν στους φίλους τους σταυρωμένα ψηφοδέλτια.

Η πρώτη ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα εκδόθηκε από το Ποτάμι.

«Αντί να δούμε μπροστά και να πάμε σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, κάποιοι άρχισαν να τυπώνουν ψηφοδέλτια για να τα διακινήσουν σταυρωμένα. Καλώς ήλθατε στη δεκαετία του '70! Ο παλαιοκομματισμός είναι εδώ. Και από μερικούς μάλιστα που τον καταγγέλλουν στα λόγια, αλλά αντιγράφουν τις χειρότερες παραδόσεις του, παραβιάζοντας και τις αποφάσεις της Επιτροπής Αλιβιζάτου», αναφέρει το κόμμα.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε σχετικά:

Η εκτύπωση ψηφοδελτίων από συγκεκριμένους υποψήφιους αποτελεί ωμή παραβίαση των αποφάσεων που έχει λάβει η επιτροπή Αλιβιζάτου για τις εκλογές. Είναι επίσης δείγμα μιας παλαιοκομματικής νοοτροπίας. Τέτοιες πρακτικές πλήττουν την προσπάθεια που γίνεται για την ανανέωση της Δημοκρατικής Παράταξης, για τη δημιουργία ενός κόμματος - θεσμού που θα σέβεται τους πολίτες. Ζητώ να αποσυρθούν άμεσα τα ψηφοδέλτια που μοιράζονται και να αφεθεί η αρμόδια επιτροπή να διεξαγάγει τις εκλογές χωρίς παρεμβάσεις, και κυρίως να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας.

Το Γραφείο της Φώφης Γεννηματά, κάνει λόγο για «παλαιοκομματικές λογικές» και αναφέρει ότι:

  1. Πρέπει να ειπωθούν ονόματα
  2. Η επιτροπή Αλιβιζάτου είμαστε βέβαιοι ότι θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η ψηφοφορία από τις παλαιοκομματικές λογικές.
  3. Το αυθεντικά νέο δεν χωρά τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές

Με τη σειρά του, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε:

«Δεν έχουμε τυπώσει ούτε ένα ψηφοδέλτιο. Ζητώ από την επιτροπή του κ. Ν. Αλιβιζάτου να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που γνωρίζει ότι τύπωσαν ψηφοδέλτια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις της. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε όλοι ύποπτοι».

«Είναι απίστευτο που ο Γιώργος Καμίνης είχε παραγγείλει ψηφοδέλτια για να τα μοιράσει σταυρωμένα. Είπαμε να πάμε μπροστά όχι να γυρίσουμε στο '50», αναφέρει τέλος σε ανάρτηση στο Twitter, ο βουλευτής β’ Αθηνών με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, αφήνοντας αιχμές για τον δήμαρχο Αθηνών.

Σημειώνεται πως ο Γιώργος Καμίνης, για την ώρα, δεν έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ