ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντονής: Η προστασία της α' κατοικίας είναι εξασφαλισμένη για όσους εντάχθηκαν στο νόμο Κατσέλη

Κοντονής: Η προστασία της α' κατοικίας είναι εξασφαλισμένη για όσους εντάχθηκαν στο νόμο Κατσέλη
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Σε αντίθεση με όσα σκοπίμως διακινούνται ως υποτιθέμενα γεγονότα, η προστασία της πρώτης κατοικίας για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη ή πρόκειται να ενταχτούν είναι απόλυτη και διασφαλισμένη και θα παραμένει σε ένα καθεστώς πλήρους προστασίας έως την 31/12/2018». Αυτό τόνισε μιλώντας την Τρίτη στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Κέρκυρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής.

Η κυβέρνηση, τόνισε, «παρότι κληρονόμησε ένα ανοχύρωτο θεσμικό περιβάλλον, εισήγαγε μια δέσμη μέτρων που διασφαλίζουν επαρκώς το δικαίωμα της κατοικίας».

Συνεχίζοντας ο κ. Κοντονής απέδωσε ευθύνες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι με τις ανεπαρκείς στρατηγικές τους στο πολιτικό επίπεδο δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε όταν ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση, να δημιουργηθούν στην Ελλάδα οι συνθήκες για την τέλεια καταιγίδα, ενώ οι χειρισμοί των κυβερνήσεων του 2009-2015 «οδήγησαν σε δυσθεώρητη πτώση του ΑΕΠ κατά 25%, εκτόξευση της ανεργίας, αποανάπτυξη, μαρασμό των υποδομών, φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων, λιτότητα και διεύρυνση της ταξικής ανισότητας, απορρύθμιση και αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. Αυτή ήταν η προσφορά του ΠΑΣΟΚ και της Δεξιάς στη χώρα, που κατά τα άλλα, κόπτονται σήμερα για την ανάπτυξη».

«Το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που ακολουθήσαμε από το 2015 και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε, οδήγησε τη χώρα σε μια σταδιακή ανάκαμψη των δεικτών, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη του 2016 και του 2017, η μικρή αλλά υπαρκτή μείωση της ανεργίας, η πτώση των spreads των ομολόγων, οι σημαντικές επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ο τουρισμός που σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ, η προστασία των αδυνάμων με θεσμικές λύσεις και οικονομικές παρεμβάσεις, η στήριξη και η αποκατάσταση της υγείας και της παιδείας προς όφελος των πολλών, συγκροτούν την κοινή συνισταμένη: η χώρα ανακάμπτει, στέκεται ξανά στα πόδια της», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο και τόνισε πως «η κυβέρνηση με πολύ κόπο, σε ένα δύσκολο και πολλαπλά ναρκοθετημένο περιβάλλον, κατορθώνει την έξοδο της χώρας από την κρίση, χωρίς να αφήνει πίσω συντρίμμια και καμένη γη».

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε «αναγκαία» τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική γιατί, όπως είπε, «η προηγούμενη απέτυχε. Απέτυχε να προστατέψει τους αδύναμους, να υπερασπιστεί το κοινωνικό κράτος, να στηρίξει την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Απέτυχε, επίσης, να προστατέψει το περιβάλλον, καθώς υπέταξε τα πάντα στη λογική του κέρδους, στις στοχεύσεις ενός αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού, σε ένα σύστημα διαφθοράς που κατέστρεψε την οικονομία και συνολικά άφησε πίσω ερείπια».

«Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επανέλθουμε στα παλιά. Η ισορροπία αυτή δεν διαταράχτηκε επειδή απλώς προέκυψε η παγκόσμια οικονομική καπιταλιστική κρίση. Διαταράχτηκε διότι έτσι όπως είχε δομηθεί, ήταν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα κατέρρεε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα περιφερειακά συνέδρια, πρόσθεσε πως αυτά «διεξάγονται σε μια σημαντική συγκυρία για τη χώρα. Βρισκόμαστε στο τέλος μιας οδυνηρής εμπειρίας, στο τέλος της μνημονιακής επιτήρησης και της επιτροπείας και ακριβώς γι’ αυτό είναι αδήριτη ανάγκη να εκπονηθεί το σχέδιο της επόμενης μέρας, που θα λειτουργήσει ριζοσπαστικά και αποτελεσματικά».

«Το βασικό κριτήριο επιτυχίας του νέου οικονομικού παραδείγματος δεν μπορεί να συνίσταται στην αύξηση μόνο των οικονομικών δεικτών. Σαφώς οφείλει να είναι ταχύρρυθμο, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει. Για να είναι ταχύρρυθμο ωστόσο, πρέπει να είναι βιώσιμο. Όμως τελικά, για να είναι βιώσιμο, οφείλει να είναι δίκαιο και αναδιανεμητικό. Ακριβώς για να εξασφαλιστεί ότι από το δίχτυ προστασίας και τις ευκαιρίες της επόμενης ημέρας δεν θα αποκλείεται κανένας. Η πρόοδος μιας κοινωνίας δεν αποτιμάται με τον πλούτο που συσσωρεύεται, αλλά με τη διάχυση του παραγόμενου πλούτου σε όλους τους πολίτες», είπε ο κ. Κοντονής και υπογράμμισε πως η διάσταση της δικαιοσύνης, δεν αφορά μόνο τη διανομή του πλούτου αλλά και τους όρους παραγωγής, την οργάνωση και τη θέση της εργασίας.

«Η ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να στηριχθεί στα συντρίμμια της εργασίας, αλλά στην αυξημένη απασχόληση, τις σταθερές και βιώσιμες θέσεις εργασίας, σε ένα περιβάλλον σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων. Η κατάσταση που παραλάβαμε στον τομέα αυτό ήταν τραγική. Για παράδειγμα, στη Ζάκυνθο, η επιθεώρηση εργασίας λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια με έναν επόπτη και έναν οδηγό προσωπικό, που ήταν αδύνατον να διεκπεραιώσει ελέγχους - όχι την τουριστική περίοδο, αλλά ούτε τους χειμερινούς μήνες», τόνισε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες των Ιονίων, σημειώνοντας πως τα προηγούμενα χρόνια δεν επλήγησαν μόνο από την κρίση αλλά «και από τις συνέπειες μιας άναρχης ανάπτυξης, από την χρόνια εγκατάλειψη στρατηγικών υποδομών, από μια εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή, από παρανομίες».

Παράλληλα, άσκησε κριτική σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ταχύτητα απορρόφησης των πιστώσεων και υλοποίησης των μελετών. «Για παράδειγμα, σε κάποια νησιά, εκκρεμεί το ζωτικό έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει ως έργα πρώτης γραμμής τα παραπάνω και έχει εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα κονδύλια, παρά ταύτα εμφανίζονται μεγάλες καθυστερήσεις στη φάση της ορθής και χωρίς υπόνοιες υλοποίησης, γεγονός που είναι ανεπίτρεπτο και αδικαιολόγητο. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να έχει επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της και να υπάρχει στασιμότητα και βάλτωμα των διαδικασιών υλοποίησης» σημείωσε με έμφαση και συνέχισε:

«Αυτό που πρέπει σήμερα να συνεννοηθούμε, είναι μια συνολική δέσμευση ότι πρέπει να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο που δεν ήταν λίγοι μήνες ή λίγα χρόνια, αλλά μια εικοσαετία. Πήγαμε πίσω είκοσι χρόνια όσον αφορά τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου, τα ποσοστά ανεργίας, μαύρης απασχόλησης, αποδόμησης του παραγωγικού ιστού. Αυτά λοιπόν πρέπει να τα κερδίσουμε και να τα κερδίσουμε γρήγορα».

Ο κ. Κοντονής εκτίμησε ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης στην περιφέρεια είναι υπερπολλαπλάσιες, «διότι εδώ διασταυρώνεται η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με τον δευτερογενή τομέα, τη μικρή και μεσαία βιοτεχνία και μεταποίηση και αυτές οι δραστηριότητες με τον πολιτισμό και με το περιβάλλον», και τόνισε πως «η Περιφέρεια των Ιονίων βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάκαμψης, που είναι ισχυρότερη από το μέσο όρο ανάκαμψης της υπόλοιπης χώρας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, η ατμομηχανή που θα μπορούσε να οδηγήσει την Περιφέρεια στη διαδικασία της ανάκαμψης είναι ο τουρισμός ο οποίος, όπως είπε, «σημειώνει αλματώδη πρόοδο χάρη σε μια σειρά κυβερνητικών πολιτικών».

Ανέφερε, επίσης, ότι με την επικείμενη δημιουργία των νέων κτηματολογικών γραφείων-υποθηκοφυλακείων, θα διατηρηθούν υποκαταστήματα στις πρωτεύουσες όλων των νομών, ώστε να διευκολύνονται οι συναλλαγές των πολιτών.

«Μπορεί σε ορισμένους να φαίνεται αυτονόητο αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη προέκυψε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, καθώς η αρχική πρόβλεψη εξαιρούσε τις συγκεκριμένες περιοχές από τον νέο Οργανισμό. Επίσης, θα διατηρηθεί η υφιστάμενη δομή απονομής της Δικαιοσύνης, όχι μόνο σε επίπεδο πρωτοδικείων, αλλά και στο επίπεδο των διοικητικών και πολίτικών εφετείων», τόνισε ο κ. Κοντονής και κατέληξε:

«Η ειδοποιός διαφορά των επιμέρους πολιτικών συνίσταται σε ένα σημείο: στο βαθμό που το επίκεντρο είναι ο άνθρωπος ή η άνευ όρων κερδοφορία. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η βασική διαιρετική τομή στη πολιτική ζωή. Σε αυτή την τομή, να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι, στην υποστήριξη της πλειοψηφίας, στη μεριά των ανθρώπινων αναγκών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ