ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας προς Ερντογάν: Να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα

Τσίπρας προς Ερντογάν: Να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Για ιστορική επίσκεψη κατά την οποία «επιδιώκουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επικαλούμενος μάλιστα την ιδιότητά του, ως μηχανικός, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο πως οι γέφυρες αυτές για να είναι σταθερές πρέπει να χτιστούν σε γερά θεμέλια κι αυτά είναι «ο αλλησεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και την εδαφική ακεραιοτητα των χωρών».

Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως «αυτό που έχει σημασία είναι να ψάχνουμε να βρούμε συγκλήσεις, αλλά και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε χωρίς υπερβολές και προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη άποψη».

Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας, πιστεύω ότι ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο για να βρούμε λύση σε σύνθετα προβλήματα και σε σύνθετες προκλήσεις, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του επανέλαβε αυτό που επεσήμανε και στη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού», σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα πρέπει να οικοδομηθούν πάνω σε αυτήν την αντίληψη.

«Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας - Έχουμε ομογενείς που διαβιούν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση από την Τουρκία πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας, αλλά είναι πια κομμάτι της ιστορίας αυτά τα λάθη», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ