ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείνει «μέτωπα» η κυβέρνηση πριν τις γιορτές και συντηρεί άλλα

Κλείνει «μέτωπα» η κυβέρνηση πριν τις γιορτές και συντηρεί άλλα
Υπ.Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη

Η έκρηξη στο Εφετείο ήρθε  - σαν κερασάκι στην τούρτα – να προστεθεί στην αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Δικαστικών Ενώσεων. 

Η κόντρα ξέσπασε με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να συσχετίζει εμμέσως την επίθεση με την «συκοφάντησή» που, όπως ισχυρίζεται, δέχεται το δικαστικό σώμα. Από την πλευρά του, «σηκώνοντας το γάντι», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έκανε λόγο για «αποπροσανατολιστική» και «προκλητική προσπάθεια».

Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο, δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστική και υποβολιμαία, είναι πρωτίστως προκλητική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σχολιάζοντας την αιχμηρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Πιστοληπτική γραμμή

Την ίδια ώρα, ένα άλλο μέτωπο συντηρείται, αυτό που αφορά τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και την προτροπή του για πιστοληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Αυτή τη φορά, ο Γιάννης Δραγασάκης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να διανοηθεί «ότι υπάρχει Έλληνας που θέλει να παραταθεί αυτό το καθεστώς του μνημονίου». Σε παρόμοιους οξείς τόνους κινήθηκε και η κριτική των κ.κ. Παππά, Πολάκη. Σημειώνεται ότι της πρότασης Στουρνάρα, προηγήθηκε αυτή του Μάριο Ντράγκι, την περασμένη εβδομάδα, για ένα πιθανό τέταρτο πρόγραμμα, λέγοντας ότι η αναγκαιότητά του θα εξαρτηθεί από την Ελλάδα. Σε αυτή την πρόταση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε απαντήσει, «να λείπει το βύσσινο».

Πλειστηριασμοί

Στην κόντρα της Κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη και τον Στουρνάρα που δεν φαίνεται να ατονεί, έρχεται να προστεθεί και το «αγκάθι» των πλειστηριασμών, στον απόηχο μιας θυελλώδους συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, στην απάλειψη της αυτεπάγγελτης δίωξης για όλους όσοι απειλούν συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Η πίεση των βουλευτών προς την κυβέρνηση φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, αφού χθες, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Επιπλέον, κ. Παπαδημητρίου αναγνώρισε ότι υπάρχει ασάφεια σχετικά με την έννοια της κύριας κατοικίας, σημειώνοντας ότι «είναι ένα πρόβλημα που θέλουμε να δούμε».

Ελληνικό

Παρουσία του πρωθυπουργού υπεγράφη χθες το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση στο Ελληνικό, από τους συναρμόδιους υπουργούς, με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, να τονίζει πως «ο λόγος είναι πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Με αυτό τον τρόπο, πήρε τέλος μια μακροχρόνια και πολλές φορές «επώδυνη» διαδικασία, με πολιτικό κόστος αλλά και την προσδοκία μιας σημαντικής απόδοσης της επένδυσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ