ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Οι οκτώ Τούρκοι δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου

Τζανακόπουλος: Οι οκτώ Τούρκοι δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι δεν θα εκδοθούν, ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους, και η αίτηση ασύλου αφορά την υπαγωγή τους σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση». Αυτά επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με δύο σχόλια που ανάρτησε στο Facebook.

Ταυτόχρονα, δηλώνει πως «η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής τονίζει ότι αυτή έγινε διότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.

Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή δήλωσε πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα τονίζοντας παράλληλα ότι την υπόθεση θα κρίνει τώρα η ελληνική δικαιοσύνη. Η δήλωση αυτή ήρθε μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο αίτημα αναίρεσης ασύλου, που κατέθεσε το Σάββατο η ελληνική κυβέρνηση.

«Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη» τόνισε η εν λόγω κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός από τις εσωτερικές «αναταράξεις», η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου προκάλεσε και την οργή της Άγκυρας, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εξαπολύει επίθεση εναντίον της χώρας μας.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν στο CNN Greece ότι η αίτηση ακύρωσης ασύλου δεν αποτελεί απάντηση στην Άγκυρα, αφού κατατέθηκε πριν γίνει γνωστή η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να υποθάλψει πραξικοπηματίες ενώ παράλληλα παραπέμπει το θέμα του ασύλου στη Δικαιοσύνη, η οποία ως ανεξάρτητη εξουσία θα αποφανθεί για την τύχη των Τούρκων στρατιωτικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ