ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: Κανένα κόμμα πάνω από 19%

Νέα δημοσκόπηση: Κανένα κόμμα πάνω από 19%
Φωτογραφία αρχείου από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση George Panagakis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images/Ideal Image

Το υπάρχον πολιτικό σύστημα δείχνει να μην αντέχει τους κραδασμούς από την κρίση στη μεταπολιτευτική εποχή. Μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου η αποχή έφτασε σε υψηλά ποσοστά και η δύναμη πολλών κομμάτων συρρικνώθηκε αισθητά, η νέα δημοσκόπηση, η πρώτη μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει σημαντική πτώση όλων των σχηματισμών. 

Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 18,4%, έναντι 14,9% της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή ένα ποσοστό άνω του 40% των ερωτηθέντων κρατά αποστάσεις από τα δύο κόμματα.

Τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

Η Χρυσή Αυγή 5,6%, το ΠΑΣΟΚ 4,5% και το ΚΚΕ 4,4%.

Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 2,3%, το Ποτάμι με 2,2% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,1%.

Παράλληλα, ένα 18,2% δηλώνει ότι δεν θα πήγαινε να ψηφίσει, ένα 15,9% δήλωσε αναποφάσιστο, ενώ άλλο ένα 6,1% δήλωσε ότι θα ψήφιζε λευκό ή άκυρο.

Ως προς το πως βλέπουν οι πολίτες τις κινήσεις της κυβέρνησης, οι Έλληνες έχουν αρνητική εικόνα και δη σε βαθμό πάνω από 65% για όλες τις κορυφαίες πρωτοβουλίες και αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και σήμερα, ενώ για την κυβερνητική συνεργασία ΑΝΕΛ - ΣΥΡΙΖΑ, αυτή επίσης κρίνεται αρνητικά σε ποσοστό 71,4%.

Τι πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός εάν η κυβέρνηση απολέσει την πλειοψηφία;

Το 23,5% των πολιτών προκρίνει τη συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Τέλος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Kapa Research, η πλειοψηφία επιθυμεί οικουμένη κυβέρνηση με τη συμμετοχή όμως και της ΝΔ. Αυτό επιλέγει το 37,8%.

Αντίθετα, παραίτηση και προσφυγή σε εκλογές θα ήθελε το 25,8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ