ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Ρώμη: Τι συζήτησε με Τζεντιλόνι και Μακρόν

Τσίπρας στη Ρώμη: Τι συζήτησε με Τζεντιλόνι και Μακρόν
Γραφείο του Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Ρώμη, κατά την 4η Σύνοδο των Χωρών του Νότου, ενώ τόνισε πως «το θέμα δεν είναι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά να προλάβουμε και την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρώπη».

Στην κυβέρνηση επικρατεί κανοποίηση για την ανταπόκριση που έχει η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο οποίος ακόμη από τις αρχές του καλοκαιριού του 2016, είχε επισημάνει την ανάγκη οικοδόμησης μιας «συμμαχίας του Νότου» με στόχο τη στενότερη συνεργασία, με βάση τα κοινά συμφέροντα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και ως ένα βαθμό, αυτή να αποτελέσει το αντίβαρο στις πολιτικές λιτότητας του Βερολίνου. Η συνεργασία αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής τον Μάρτιο, όπου οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα καθορίσουν τη νέα αρχιτεκτονική του μπλοκ.

Συνάντηση με Τζεντιλόνι

Κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του, διαπιστώθηκε σημαντική δυναμική στις διμερείς σχέσεις, ειδικά μετά τη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα.

Αυτή η δυναμική αφορά κυρίως τις συνομιλίες για τη συμφωνία των θαλασσίων ζωνών και την ενεργειακή συνεργασία, αλλά και τις ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα με τον παράλληλο συντονισμό στο πλαίσιο της ΕΕ.

Επιπλέον, από την πλευρά του κ. Τσίπρα υπογραμμίστηκε η σύμπτωση απόψεων για τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν σε ΕΕ και Ευρωζώνη προς μια κοινωνική και δημοκρατική κατεύθυνση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες που έχουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα και η έξοδος των δύο χωρών από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την συνολική οικονομία της Ευρωζώνης.

Σε σχέση με τα ενεργειακά συζητήθηκε η προώθηση του αγωγού Εast Μed.

Ταυτόχρονα, κατά τις συνομιλίες καταγράφηκαν κοινές θέσεις για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των προσφυγικών ροών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής.

Τέλος, τονίστηκε η σημασία που έχει το Αιγαίο για την ασφάλεια της ΕΕ και τη διαχείριση του προσφυγικού. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

Τετ α τετ με Μακρον

Ένα σύντομο τετ α τετ είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Εμανουέλ Μακρόν, στο απόηχο μάλιστα της επεισοδιακής επίσκεψης Ερντογάν στο Παρίσι, όπου την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτή τη στιγμή και τον Ερντογάν να απαντά ότι η Άγκυρα «έχει κουραστεί».

Κυπριακό

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη λύση (του Κυπριακού) και η ιδιότητα της ως μέλος της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο», τονίζεται στην Διακήρυξη της 4ης Συνόδου Κορυφής των επτά νοτίων χωρών- μελών της ΕΕ.

Οι ηγέτες των χωρών, που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο, παρακολουθούν στενά και επαναλαμβάνουν, σύμφωνα με την Διακήρυξη, τη στήριξη τους για «μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της και που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου χωρίς εγγυήσεις».

Στη Διακήρυξη αναφέρεται ότι οι ηγέτες έχουν «συμφωνήσει η επόμενη Σύνοδος να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ