ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εναν επιπλέον βουλευτή έφεραν τα προαπαιτούμενα στην κυβέρνηση, ικανοποίηση στο Μαξίμου

Εναν επιπλέον βουλευτή έφεραν τα προαπαιτούμενα στην κυβέρνηση, ικανοποίηση στο Μαξίμου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αίσιο τέλος είχε το φλερτ της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου με τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο και εντάσσεται, ανεβάζοντας σε 154 τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. 

Τα σενάρια περί προσχώρησής της στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το «ναι» που είπε στον προϋπολογισμό του 2018 έδιναν και έπαιρναν και σήμερα η ίδια με επιστολή της στον πρωθυπουργό, ζήτησε να ενταχθεί ως συνεργαζόμενη στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε το αίτημα, το οποίο και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια μαζί με το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Κυβερνητική πηγή σχολίασε πως «όσο βαδίζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως συνέβαινε σε αντίστοιχες ψηφοφορίες στο παρελθόν».

megalo


Η Θ. Μεγαλοοικονόμου / Eurokinissi

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου αλλά και σε σειρά άρθρων που αφορούσαν στις απεργίες, τα οικογενειακά επιδόματα, τους πλειστηριασμούς, 154 βουλευτές είπαν «ναι» και 141 «όχι». Η ΝΔ και η ΔΗΣΥ καταψήφισαν επί της αρχής και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο, το Ποτάμι είπε «όχι» σε όλα αλλά δήλωσε «παρών» στο άρθρο για την κήρυξη απεργίας, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε όλα τα άρθρα, ωστόσο δήλωσε «παρών» στα επιδόματα.

Όπως διευκρίνισε το ΚΚΕ, δήλωσε "παρών" στο άρθρο για τα επιδόματα, διότι παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί πρόκειται για αναδιανομή της φτώχειας, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων.

Στις απουσίες με νόημα καταγράφεται ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, καθώς πληροφορίες τον έφεραν να διαφωνεί με την γραμμή του κόμματος στη διάταξη για τις απεργίες, επιθυμώντας υπερψήφιση της διάταξης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης υπερψήφισε την διάταξη για την απεργία, ανεβάζοντας τα «ναι» σε 155 έναντι 144 όχι, ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα καταψήφισε όλα τα άρθρα, αλλά δήλωσε «παρών» στα επιδόματα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που διαφωνούσε με το άρθρο για το καζίνο στην Κρήτη, εξέφρασε τη διαφωνία του, χωρίς ωστόσο, η ψήφος του να προσμετρηθεί, καθώς το συγκεκριμένο άρθρο δεν είχε τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία.

H απουσία του Πάνου Καμμένου

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Πάνου Καμμένου από τη σημερινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και αυτό γιατί έγινε σε μια χρονική συγκυρία που επικρατούν έντονες αναταράξεις στο κόμμα του λόγω των δηλώσεων Ζουράρι αλλά και του Σκοπιανού. Συνεργάτες του πάντως, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, υπενθυμίζοντας ότι συμβεί και στο παρελθόν σε άλλα νομοσχέδια.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προσήλθε πάντως, στη Βουλή και στήριξε το νομοσχέδιο με την ψήφο του. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι κατά την είσοδο του στη Βουλή, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο και καλησπέρισε, χωρίς να λάβει απάντηση.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Η σημερινή συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι «το 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, κάνοντας λόγο για «οριστικό τέλος των μνημονίων». Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που χαρακτήρισε την κυβέρνηση ασόβαρη και τυχοδιωκτική, σημειώνοντας ότι ο μόνος έντιμος δρόμος είναι αυτός της παραίτησης.

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τα οικογενειακά επιδόματα, τις απεργίες και τους πλειστηριασμούς, άσκησαν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, αμφισβητώντας το κυβερνητικό αφήγημα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

«Παραμύθι» χαρακτήρισε το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για επίθεση στα λαϊκά στρώματα και είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση:

«Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας». Ο επικεφαλής του Ποταμιού από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κλείνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις με ένα «νομοσχέδιο Φρανκεστάιν», ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είπε προς την κυβέρνηση: «Το νομοσχέδιο αυτό, αν το ψηφίσετε, θα ντρέπεστε και θα απολογείστε στα παιδιά σας επειδή το ψηφίσατε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ