ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξία Νίμιτς για το Σκοπιανό – «Δείχνει» όνομα με τον όρο «Μακεδονία»

Αισιοδοξία Νίμιτς για το Σκοπιανό – «Δείχνει» όνομα με τον όρο «Μακεδονία»
ΑΠΕ -ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό να δηλώνει μετά τη συνάντηση ότι υπάρχει μια δέσμη προτάσεων πάνω στο τραπέζι, οι οποίες είναι καινούργιες, επειδή είναι «ένας νέος συνδυασμός απόψεων».

Έκανε δε λόγο, για ιδιαίτερα θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Χωρίς να αποκαλύψει την ή τις προτάσεις που έκανε στις δύο πλευρές, ο κ. Νίμιτς είπε ότι οι δύο πρέσβεις – ο Αδαμάντιος Βασιλάκης και ο Βάσκο Ναουμόφσκι- θα τις μεταφέρουν τώρα στις κυβερνήσεις τους.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Νίμιτς.

Παρόλα αυτά, ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο όρος «Μακεδονία» από τη νέα ονομασία, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο «μη ρεαλιστικό» -μια θέση που είχε εκφράσει και σε χτεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

18964658 copy


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/GANP/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

«Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι’ αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού» είπε ο κ. Νίμιτς.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είπε ότι ελπίζει να ολοκληρωθούν σε δύο μήνες.

Στόλτενμπεργκ: Ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μόνο μετά από λύση του ονοματολογικού

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε το Σκοπιανό «σημαντικό περιφερειακό ζήτημα για την ασφάλεια της περιοχής» ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα οι προτάσεις του να οδηγήσουν τις δύο κυβερνήσεις να «σκεφτούν δημιουργικά» για τη λύση.

Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, είπε πως ελπίζει να λάβουν μια δημιουργική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντάς τους σημαντικούς εταίρους στην πολιτική ζωή.

«Θα βρεθεί ο σωστός χρόνος τις επόμενες εβδομάδες να επισκεφτώ και στις δύο πρωτεύουσες και να δω πώς σκέφτονται και αν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά αυτό εξαρτάται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών» είπε, επίσης, ο κ. Νίμιτς.

Δυσαρέσκεια από τον πρέσβη της πΓΔΜ

Παρά την αισιοδοξία του κ. Νίμιτς, ο πρέσβης της πΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι προτάσεις του διαμεσολαβητή «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση».

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο, θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Sitel».

Ντιμιτρόφ: Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός, θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ