ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«53+»: Η έξοδος από τα μνημόνια δεν οδηγεί αυτόματα στην ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας

«53+»: Η έξοδος από τα μνημόνια δεν οδηγεί αυτόματα στην ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τη θέση ότι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής εξέφρασαν οι «53+» σε ένα αιχμηρό σε αρκετά σημεία κείμενό τους που κατατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο κείμενο, τονίζεται επίσης ότι «η παράλογη επιτροπεία έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς». Τονίζεται δε, ότι «χρειάζεται μια επανεκκίνηση με ουσιαστική, ειλικρινή και βαθιά συζήτηση στο κόμμα, στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα».

«Επανεκκίνηση που βασίζεται στις βασικές μας δεσμεύσεις για ανατροπές και όχι για συντήρηση του φαύλου κύκλου, που συνεχίζονταν για δεκαετίες» όπως τονίζει η πρωτοβουλία μελών ΣΥΡΙΖΑ «53+».

«Κάθε απόφαση της κυβέρνησης» αναφέρουν, «οφείλει να είναι συλλογική και σε άμεση σύνδεση με το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα», και προσθέτουν πως «είναι σημαντικό να πορευόμαστε με βάση ότι οι ρήξεις και οι συμβιβασμοί που θα επιλέξουμε, θα είναι προϊόν συλλογικής απόφασης και όχι ευκαιριακών σχεδιασμών».

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, οι «53+» ζητούν την κατάργηση της κράτησης για όλο το προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένα παραβατική συμπεριφορά.

Την ίδια ώρα, το εν λόγω κείμενο χαρακτηρίζει την κυβερνητική συνεργασία «υποχρεωτική» και αναγκαία» ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι η συμμαχία με το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για «υπαναχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα» για τη φυσιογνωμία του κόμματος.

Ασκείται, παράλληλα, και έντονη κριτική στην «εμπλοκή» της Ιεραρχίας της Εκκλησίας στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ