ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ και Ζάεφ στο Νταβός

Συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ και Ζάεφ στο Νταβός
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Στο Νταβός της Ελβετίας μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να παραστεί στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Με εφόδιο τα θετικά νέα που προέκυψαν χθες από το Eurogroup και ειδικά τη δήλωση του Μάριο Σεντένο ότι η απόφαση για προληπτική γραμμή είναι θέμα της Αθήνας, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην καρδιά του τραπεζικού και επιχειρηματικού λόμπι, σε μια καλή συγκυρία για την ελληνική οικονομία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Παράλληλα, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζάεφ.

Στη συνάντηση αυτή θα αναζητηθεί κοινό έδαφος για μια βιώσιμη και οριστική λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ ώστε να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Όπως είναι γνωστό, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις.

Όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός, αν σε αυτή τη συνάντηση προκύψει κάτι απτό και λάβει διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Σκοπίων για πλήρη εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διακηρύξεων, τότε ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών αλλά και της κοινής γνώμης.

Ο πρωθυπουργός πέρα από τον Ζάεφ, θα συναντήσει στο Νταβός τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Κροατίας, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και επιχειρηματίες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τη Λαγκάρντ, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους, για το οποίο το ΔΝΤ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του και είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο​ και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το χθεσινό Eurogroup​, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί κατά την οποία θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, κ. Χαν, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Έχει ιδιαίτερο βάρος η θέση και η στάση της Ελλάδας στα ζητήματα της διεύρυνσης, καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, λίγες μέρες μάλιστα μετά και την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και με τον Κροάτη πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Τρίτη 23/01/2018

16:00: Συναντήσεις με επενδυτές

19:30: Συμμετοχή στο δείπνο της διοργάνωσης του Φόρουμ

Τετάρτη 24/01/2018

12:30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»

15:00: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Zoran Zaev

Πέμπτη 25/01/2018

08:30: Διμερής συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Arkady Dvorkovich.

9:45: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Edi Rama

11:30: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Andrej Plenkovic

12:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Johannes Hahn

14:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici

16:00: Διμερής συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Christine Lagarde

Σημείωση: Όλες οι αναγραφόμενες ώρες είναι σε ώρα Ελβετίας (-1 ώρα από την ώρα Ελλάδας)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ