ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι

Σήμερα η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι
Ο Πύργος του Άιφελ φωτισμένος σε πράσινες αποχρώσεις με αφορμή της έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή REUTERS/Benoit Tessier

Περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων λαμβάνουν μέρος στην 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που φιλοδοξεί να καταλήξει σε μια συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες της οποίας είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικές.

Στο πάρκο εκθέσεων του Μπουρζέ που έχει μετατραπεί σε φρούριο μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στις 13 Νοεμβρίου, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν υποδέχονται τον Αμερικανό Μπαράκ Ομπάμα, τον κινέζο Σι Τζινπίνγκ, τον ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον ινδό Ναρέντρα Μόντι και τους ομολόγους τους από όλο τον κόσμο, υπό την προστασία 2.800 αστυνομικών και στρατιωτικών.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε κατά την έναρξη μιας τελετής, στις 10:00, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Παρισιού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.000 πορείες σε όλο τον κόσμο με αίτημα μια "ισχυρή συμφωνία για το κλίμα", και αμαυρώθηκαν στο Παρίσι από συγκρούσεις, οι ηγέτες πρόκειται να μιλήσουν για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι χώρες τους.

Ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού 183 χώρες (από τις 195) έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους, μία απροσδόκητη συμμετοχή που ωστόσο δεν απομακρύνει τον κίνδυνο η αύξηση της θερμοκρασίας να κινηθεί τελικά γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου.

Η σύνοδος κορυφής, με πρόσκληση της Γαλλίας, αποσκοπεί να δώσει μια "πολιτική ώθηση" σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που παραμένει δύσκολη και αβέβαιη, όσο το ερώτημα αυτό αγγίζει τα θεμέλια των οικονομιών και της ανάπτυξης.

Στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από τη Ρωσία, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θέλει να συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο με επίσημη ανακοίνωση του το Κρεμλίνο απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Στη Διάσκεψη παρίσταται και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο περιθώριο της είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ