ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζυμώσεις και συζητήσεις για το Σκοπιανό

Ζυμώσεις και συζητήσεις για το Σκοπιανό
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ Φωτογραφία αρχείου

Το Σκοπιανό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ενημέρωσης των πολιτικών και πολιτειακών φορέων για τη διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα.

«Θέλω να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις σε κρίσιμα θέματα εθνικά που προσπαθούμε να επιλύσουμε και θέματα που λιμνάζουν εδώ και χρόνια και βαραίνουν την εξωτερική μας πολιτική. Και αν δεν επιδιώξουμε τη λύση τους, θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο. Στο θέμα της Αλβανίας νομίζω ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Πιστεύω ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν οι δύο άντρες μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της πΓΔΜ», σημειώνοντας παράλληλα πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές αλλά όχι και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ «δεν είμαστε ακόμη εκεί», ωστόσο υπήρξε μια «προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα». «Νομίζω ότι είναι θετικό βήμα καλής θέλησης η αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου. Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται Ιστορία άλλου λαού» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποίηση των προσπαθειών μας».

Με τη σειρά του, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση που του κάνει.

«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφέρθηκε δε, στο θέμα της Αλβανίας λέγοντας ότι «πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της εκταφής των νεκρών μας από τον πόλεμο του 1940, ήταν μία εκκρεμότητα που δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή».

Όπως τόνισε, επίσης, είναι σημαντική και η απόδοση της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψή του δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ. Η πορεία της πΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ολοκληρώθηκε το Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η συνεδρίαση του «μίνι» Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός, τόσο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσο και στο περιθώριο του, και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και η αναβάθμισή τους, κατόπιν της συνάντησης που είχε ο κ. Τσίπρα στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σημειωνεται ότι νωρίτερα το πρωί υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός ενημέρωσε κατ’ ιδίαν τον κυβερνητικό εταίρο για τις συναντήσεις στο Νταβός.

«Ναι, μεν αλλά» από Κ. Μητσοτάκη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αρχικά είχε εμφανιστεί αρνητικός γα τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως είναι πλέον αργά για επίσημη ενημέρωση, αποφάσισε τελικώςνα δώσει το παρών στο Μαξίμου και στη συνέχεια να αναχωρήσει για το προγραμματισμένο ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πηγές της ΝΔ, πάντως, σημειώνουν ότι η αποδοχή της πρόσκλησης έγινε μόνο για λόγους θεσμικής τάξης και επιμένουν ότι είναι "αργά για ουσιαστική ενημέρωση". Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία στάση για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε η Φ.Γεννηματά

Από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί την τελική μας στάση» σχετικά με το θέμα της ονοματολογίας του Σκοπιανού. Στη συνέχεια και μετά την ενημέρωση για ραντεβού με τον κ.Τσίπρα στο Μαξίμου, η επικεφαλής του ΔΗΣΥ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του CNN Greece, ζήτησε σύγκληση πολιτικών αρχηγών καθώς το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή και πως ο πρωθυπουργός ακολουθεί «μυστική διπλωματία». Παρόλα αυτά τόνισε πως αυτονόητα θα παραβρεθεί στη συνάντηση στο Μαξίμου.

"Η κα Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον Πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση. Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε", σχολίασε κυβερνητική πηγή.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Παρασκευή (26/1)

15:00 «Μίνι» υπουργικό συμβούλιο

18:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο

Σάββατο (27/1)

10:00 Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη

12:30 Συνάντηση με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

13:30 Συνάντηση με τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

15:00 Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ