ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αναζήτηση συμμαχιών στην Κεντροαριστερά και οι αριθμοί

Η αναζήτηση συμμαχιών στην Κεντροαριστερά και οι αριθμοί
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ενώ η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις επισκέψεις του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα χθες και Σκόπια σήμερα, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τους αριθμούς κάτω και να δει αν της βγαίνουν.

Όπως είπε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει τη σύναψη ενός συμφώνου με τα Σκόπια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το οποίο στη συνέχεια θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ αναμένεται να προβεί σε «ανοίγματα» προς τον κεντρώο χώρο και την Κεντροαριστερά για την επίτευξη αυτής.

Ο πρωθυπουργός κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών φαίνεται να εξασφάλισε ένα «ναι» από τον κ. Θεοδωράκη κι ένα «ίσως» από την κα Γεννηματά. Ωστόσο, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τη βεβαιότητα πως η συμφωνία θα περάσει άνετα από τη Βουλή αφού ποντάρουν στη στάση των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και βουλευτών που διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους, όπως λ.χ. ο κ. Κατσιαντώνης της Ένωσης Κεντρώων.

Την ίδια ώρα και παρά τις διαβεβαιώσεις του Πάνου Καμμένου ότι η κυβέρνηση δεν πέφτει από το Σκοπιανό, ο Δημήτρης Καμμένος εξακολουθεί να συντηρεί τους υψηλούς τόνους στην κριτική του σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες αντάλλαξε βαριές κουβέντες με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη , με τον μεν Καμμένο να κατηγορεί τον ευρωβουλευτή για πολιτικό «χαφιεδισμό», τον δε κ. Παπαδημούλη να τον αποδοκιμάζει ανοιχτά αφήνοντας υπονοούμενα για τις σκοπιμότητές του.

Οι ΑΝΕΛ πιέζονται από την εκλογική τους βάση ως δεξιό πατριωτικό κόμμα και η διαφοροποίησή τους στο Σκοπιανό είναι απόρροια των πολιτικών τους «πιστεύω» και γίνεται σε μεγάλο βαθμό με όρους πολιτικής επιβίωσης. Για τους ίδιους λόγους εμμένει στην αρνητική θέση του ο Βασίλης Λεβέντης αλλά και η ΝΔ. To σενάριο περί δημιουργίας ενός νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, είτε ισχύει είτε όχι, δημιουργεί πιέσεις στα κόμματα που αντλούν ψήφους από την ίδια δεξαμενή.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει να στριμώχνει την Αξιωματική Αντιπολίτευση «στα σχοινιά» επιχειρώντας να αναδείξει την δεξιά της στροφή, η οποία την απομακρύνει από το φιλελευθερισμό, αλλά και τις αντιφάσεις της στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπιών, που εκείνη δημιούργησε, κατά την κυβέρνηση, και διαχειρίστηκε ανεπιτυχώς τα τελευταία 25 χρόνια.

Επιπλέον, η προσπάθεια «καπελώματος» του συλλαλητηρίου όπως διαφαίνεται από τη φράση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, «είδαμε κόσμο στο συλλαλητήριο και είπαμε λύση που δεν την θέλει ο κόσμος δεν θα περάσει», αποδεικνύει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τον λαϊκισμό και κυνισμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ