ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η υπόθεση Novartis

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η υπόθεση Novartis
EUROKINISSI

To μείζον ζήτημα της διαφάνειας στους χειρισμούς κρατικών λειτουργών αλλά και το «πάρτι» που γινόταν στην Υγεία, την ώρα που οι πολίτες της χώρας βίωναν την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, επιδιώκει να αναδείξει η κυβέρνηση, μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, που προκαλούν οργισμένες αντιδράσεις από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους αλλά πρόκειται να επιφέρουν και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Για αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτο πολιτικό συμβούλιο στη Βουλή σε κοινή συνεδρίαση με το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα, το σκάνδαλο Novartis και η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ.

Από την Πάτρα και το βήμα του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες και τα κόμματα να πάρουν «οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες και τις νοοτροπίες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν», φράσεις που «δείχνουν» την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Επιπλέον, η κυβέρνηση διατυπώνει την εκτίμηση πως – τελικά - όλα τα κόμματα θα επιδείξουν την αρμόζουσα νηφαλιότητα και θα κρίνουν επί των πραγματικών στοιχείων της υπόθεσης ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να στηθούν λαϊκά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, καταβλήθηκαν μίζες 50 εκατ. ευρώ σε 10 πολιτικά πρόσωπα, προκαλώντας ζημιά άνω των 3 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν 30 πρόσωπα να εμπλέκονται στην υπόθεση, ανάμεσα στους οποίους πρώην γενικοί γραμματείς, σύμβουλοι πολιτικών προσώπων και πρώην διοικητές δημόσιων οργανισμών.

Το ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό λόγω Σκοπιανού αναμένεται να πολωθεί ακόμη περισσότερο όσο θα γίνονται γνωστές πτυχές της δικογραφίας ενώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να καθοριστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την υπόθεση ενώ παράλληλα αυτή θα απασχολήσει και την Εξεταστική για την Υγεία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ