ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ κατά της απόφασης του ΣτΕ για τη διδασκαλία των θρησκευτικών

Υπουργείο Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ κατά της απόφασης του ΣτΕ για τη διδασκαλία των θρησκευτικών
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI

Τις αντιδράσεις του υπουργείου Παιδείας και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στο δημοτικό και στο Γυμνάσιο.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο υπουργείο υπογραμμίζει ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο και αυτές κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους και ως προς το σκεπτικό τους.

«Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων».

Η ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι η νέα διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει ενσωματωθεί πλήρως και έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές «γιατί αποτελούσε ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας».

«Το Υπουργείο, τέλος, θα τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα όταν κοινοποιηθεί η απόφαση» αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση.

Με τη σειρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σκεπτικό βγαλμένο από «εποχές αλήστου μνήμης» και «σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων.

Η εκπαίδευση οφείλει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, να προάγει τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της συνύπαρξης με την διαφορετικότητα. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει απαρέγκλιτα το έργο της βαθιάς μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων διδασκαλίας, που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως η απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με την οποία επήλθε ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄έως ΣΤ' δημοτικού και του γυμνάσιου, είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ