ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To υπουργικό και η απόφαση για τον χρόνο των εκλογών

To υπουργικό και η απόφαση για τον χρόνο των εκλογών
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαψεύδει σενάρια πρόωρων εκλογών και μιλά για εκλογές το 2019, ωστόσο όπως λένε κομματικές πηγές, είναι η πρώτη φορά που υπογραμμίζει με έμφαση την εξάντληση της τετραετίας και τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο του 2019.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ξεκαθάρισε πως το «τέλος της θητείας μας, είναι το φθινόπωρο του 2019. Ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019, γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι εκλογές είναι το φθινόπωρο του 2019».

Επί της ουσίας, όπως υποστηρίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στο CNN Greece, ουδέποτε ο πρωθυπουργός σκέφτηκε το σενάριο των πρόωρων εκλογών αφού η διακυβέρνηση στην πραγματικότητα ξεκινά από τον προσεχή Αύγουστο, με την έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία.

Για τον πρωθυπουργό η πολιτική σταθερότητα της χώρας είναι ζήτημα μείζονος σημασίας αφού θα εξαντληθεί η τετραετία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κάτι που θα αποτελέσει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να αφήσει ημιτελή τα «μέτωπα» που έχει ανοίξει σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και επιδίωξή του είναι να τις «πάει μέχρι τέλους». .. Επιπλέον, είναι πλέον σαφές πως δεν είναι στις επιδιώξεις του οι διπλές ή οι τριπλές εκλογές σε συνδυασμό με τις ευρωεκλογές ή και τις δημοτικές εκλογές.

Σε αυτό τον δρόμο «αντοχής» ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει – όπως δείχνουν και πρόσφατες δημοσκοπήσεις – περισσότερα αποθέματα δυνάμεων σε σχέση με την αντιπολίτευση, η οποία θέλει εκλογές «χθες» με αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου, να καταγράφει αποσυσπείρωση, λένε οι ίδιες πηγές. Στα κυβερνητικά στελέχη καταγράφεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Τέλος, η αυστηρή προειδοποίηση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μη ανοχή στον εφησυχασμό, με τη φράση «όποιος έχει αντίρρηση να το πει τώρα», δείχνει πως ο κ. Τσίπρας δεν θα ανεχθεί παραφωνίες ή κωλυσιεργίες και πως αυτές θα έχουν συνέπειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ