ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H τουρκική προκλητικότητα και ο αυξημένος κίνδυνος «ατυχήματος»

H τουρκική προκλητικότητα και ο αυξημένος κίνδυνος «ατυχήματος»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα «ατυχήματος».

Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί χαμηλούς τόνους και χαρακτηρίζει το περιστατικό στη Ρω ως μη μείζον αφού δεν υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου, ωστόσο η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από τη πλευρά της Τουρκίας που εγκυμονεί όμως κινδύνους ατυχήματος.

Η ελληνική στρατιωτική φρουρά απάντησε με τροχιοδεικτικά πυρά, κάτι που αποδεικνύει πως η ελληνικές δυνάμεις λειτουργούν πλέον σε προειδοποιητικό και αποτρεπτικό πλαίσιο. Στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν πως η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων απέδειξε στην τουρκική πλευρά πως υπάρχουν αντανακλαστικά. Η φρουρά τέθηκε και παρέμεινε σε συναγερμό ενώ η αντίδρασή της ήταν στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών και οι βολές δεν έγιναν προς το τουρκικό ελικόπτερο αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ατυχήματος. Το περιστατικό έχει καταγραφεί από θερμικές κάμερες και το υλικό έχει σταλεί στο Πεντάγωνο.

Η ελληνική πλευρά παγίως δηλώνει πως επιθυμεί αποκλιμάκωση της έντασης με τη γειτονική χώρα, ωστόσο καθιστά σαφές πως οι προκλήσεις δεν θα μένουν αναπάντητες.

Είναι σαφές πως η αλλαγή «ρότας» της Τουρκίας με αύξηση των εντάσεων σε Αιγαίο και Έβρο, από τον εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού στα Ίμια μέχρι την κράτηση δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την μετατροπή ενός συνηθισμένου συμβάντος σε μέσο άσκησης πίεσης στην Ελλάδα, αναγκάζει την Αθήνα να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.

Όπως έχουν διαμηνύσει κυβερνητικά στελέχη, η χώρα μας κινείται πλέον στο πλαίσιο ενός δίπτυχου στη βάση της εγρήγορσης και της αποτροπής και στην συντήρηση των ανοιχτών διπλωματικών καναλιών. Παράλληλα, η ενημέρωση των διεθνών παραγόντων και θεσμικών οργάνων, όπως έγινε κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, είναι μείζονος σημασίας ζήτημα για την ελληνική πλευρά.

Διαψεύδει η Άγκυρα

Η εφημερίδα Χουριέτ επικαλούμενη πηγές του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανέφερε ότι δεν υπήρξε κανένα συμβάν με τουρκικό ελικόπτερο να κάνει χαμηλή πτήση πάνω από τη Ρω.

Η τουρκική εφημερίδα απλώς αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης και σημειώνει πως σε επικοινωνία που είχε με το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, της διέψευσαν τα όσα αναφέρονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ