ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα τηλεφώνημα για την αποκλιμάκωση

Ένα τηλεφώνημα για την αποκλιμάκωση
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ως ένα δείγμα επίγνωσης της σοβαρότητας της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά αξιολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά την πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού να επικοινωνήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με στόχο μια απόπειρα αποκλιμάκωσης της μεγάλης έντασης που επικρατεί.

Η τουρκική πλευρά από τη πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της πτώσης του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσε να δηλώσει πως δεν υπήρχαν τουρκικά μαχητικά στον ελληνικό εναέριο χώρο, φοβούμενη το τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα δυστύχημα με δική της υπαιτιότητα στο Αιγαίο. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η Τουρκία έχει αίσθηση των συνεπειών που μπορεί να υπάρξουν όσο συντηρείται το κλίμα έντασης. Άλλωστε πολλές φορές η Ελλάδα έχει επισημάνει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Είναι σαφές ωστόσο πως το συγκεκριμένο δυστύχημα δεν συνδέεται με συγκεκριμένο συμβάν αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών αφού, όπως ξεκαθάρισε τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και το τουρκικό επιτελείο, τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν αποχωρήσει πριν τα ελληνικά μαχητικά φτάσουν στο σημείο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Τσίπρα τα συλλυπητήρια του Ερντογάν ενώ σε αυτή τη συνομιλία και οι δύο πλευρές έθεσαν θέματα που τις απασχολούν: ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε ενημερωθεί για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για τους δύο αξιωματικούς και από την πλευρά του ο Γιλντιρίμ ανέλαβε την δέσμευση πως θα τον κρατά ενήμερο.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας στην προσπάθεια εξάρθρωσης του δικτύου Γκιουλέν.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν τον διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον.

Επιπλέον, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει περάσει απαρατήρητη η ομοψυχία του πολιτικού κόσμου και η ενιαία στάση του, δίχως να καταγραφεί προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ενός τραγικού συμβάντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ