ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφροδρή επίθεση Σταθάκη στη ΝΔ

Σφροδρή επίθεση Σταθάκη στη ΝΔ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανοιχτός σε βελτιώσεις σε εργασιακά ζητήματα εμφανίστηκε στη Βουλή, όπου συζητείται στη σκιά των αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης, ο Γιώργος Σταθάκης. 

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταφέρονται αυτούσιες στις νέες μονάδες», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε ότι είναι πλήρως διασφαλισμένα τα εργασιακά δικαιώματα.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τη ΝΔ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως δεν πωλούνται οι καλύτερες μονάδες, όπως η υδροηλεκτρική και εκείνες φυσικού αερίου, αλλά δύο μονάδες λιγνίτη σε Μεγαλόπολη και Λιγνίτη.

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στη ΝΔ και την πολιτική που είχε ακολουθήσει στον ενεργειακό τομέα και τόνισε ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι εγκεκριμένη από τους πολίτες γιατί μεσολάβησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. «Απορώ με το βάρος που φέρει η ΝΔ να μιλά περί ηθικής στο συγκεκριμένο τομέα. Το σύνολο των μέτρων που πήρε η ΝΔ δεν είχαν τεθεί ούτε κατά υπόνοια στον κόσμο. Αντίθετα εμείς είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Και ασκήσαμε δριμεία κριτική για τη μικρή ΔΕΗ και ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις της χώρας στη συμφωνία του 2015 και όλα αυτά τα θέσαμε στην κρίση των Ελλήνων πολιτών στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015» είπε, καταλογίζοντάς της θράσος.

Σε ότι αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι τα 700 εκατ. ευρώ είναι από εταιρίες, δραστηριότητες και επιχειρήσεις που έκλεισαν και άρα το 1/3 των χρεών έχουν αυτή τη δομή. Το άλλο 1/3 που περιλαμβάνει και κακοπληρωτές έχει γίνει προσπάθεια να μπει μία τάξη ενώ το τρίτο μέρος των ληξιπρόθεσμων είναι όλο το κοινωνικό κομμάτι που έχουν γίνει και οι ρυθμίσεις για να διευκολύνει τα νοικοκυριά στο θέμα αυτό».

Η συζήτηση ξεκίνησε σε κλίμα έντασης λόγω του επείγοντος χαρακτήρα συζήτησης και ψήφισής του. Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι πρόκειται για προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

Την ερχόμενη Δευτέρα έχουν κληθεί στην επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής οι φορείς που εμπλέκονται με το εν λόγω νομοσχέδιο, ενώ Τρίτη και Τετάρτη το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ