ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρες στη Βουλή για τη ΔΕΗ

Κόντρες στη Βουλή για τη ΔΕΗ
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Προβλέψεις για επιπλέον κατοχύρωση των εργαζομένων που ενδεχομένως χάσουν τη δουλειά τους μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ζήτησε από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο κ. Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων μετά από 6 χρόνια, καλώντας την κυβέρνηση στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου να υπάρξουν περαιτέρω δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους, όπως η πλήρης αποζημίωση. Εκτίμησε ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν έχει λόγο να κάνει απολύσεις ο εργοδότης, συμπλήρωσε ωστόσο, ότι πρέπει να διασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων που θα απολύονται μετά από 6 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, παρά τον αναγκαστικό της χαρακτήρα, για να γυρίσει σελίδα η ΔΕΗ.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης που διαμήνυσε ότι οι δεν θα γίνουν βορρά στο νέο ιδιοκτήτη. «Εμείς σύμβαση με μειώσεις δεν θα υπογράψουμε και οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν βορρά στο νέο ιδιοκτήτη», διαμήνυσε και εξέφρασε φόβους για πώληση «κοψοχρονιά». Υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια μειώσεις 5,6 δις με τα χρήματα αυτά να μην έχουν πάει –όπως είπε- ούτε στα τιμολόγια, ούτε στα κέρδη της Επιχείρησης.

«Υπάρχουν άλλοι τρόποι να γίνει το άνοιγμα της αγοράς, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναβρεθούμε μετά από χρόνια στην ίδια αίθουσα με ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς γιατί ακόμη κι αν βρεθεί αγοραστής θα το έχουμε πουλήσει κοψοχρονιά», κατέληξε.

Σε ότι αφορά στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει, υποστήριξε ότι είναι «στα όρια προβοκάτσιας να λέγεται ότι θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων απεργιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ