ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρόωρες εκλογές και οι «συμπληγάδες» της κυβέρνησης

Οι πρόωρες εκλογές και οι «συμπληγάδες» της κυβέρνησης
EUROKINISSI

Η στρατηγική της διακυβέρνησης μετά την έξοδο από τα μνημόνια μπαίνει ψηλά στην ατζέντα, με τον πρωθυπουργό να απορρίπτει σε όλους τους τόνους το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές.

Πέρα από αυτό, ενδείξεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν υπάρχουν αφού σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα έθετε τουλάχιστον σε εκλογική ετοιμότητα το κόμμα, κάτι που απέχει από την πραγματικότητα.

Το Μαξίμου εκτιμά πως τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΚΙΝΑΛ υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα φαίνονται όλο και περισσότερο, όσο παρατείνεται η εκλογική τους ετοιμότητα. Αφενός διαπιστώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόλις προχθές παρουσίασε ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα, παίρνοντας στροφή από την δεξιά σκληρή γραμμή, που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα, υπό τον φόβο δημιουργίας νέου φορέα. Αφετέρου, εκτιμούν πως το ΚΙΝΑΛ έχασε το μομέντουμ τόσο δημοσκοπικά όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με ηχηρές διαφοροποιήσεις. Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για φυγόκεντρες δυνάμεις των ψηφοφόρων της, που θεωρεί προς το παρόν πως είναι αδρανοποιημένοι και άρα δεν έχει λόγο για επίσπευση εκλογών.

Τα «μέτωπα» που έκλεισαν

Με το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος Περιφερειακών Συνεδρίων, που διήρκησε δέκα μήνες.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως αποκόμισε πολλά από την τακτική επαφή με την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς, είχε πλήρη ενημέρωση πάνω στα προβλήματα και μπήκε σε διάλογο για τις λύσεις που μπορούν να δοθούν. Επιπλέον θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο προετοίμασε το έδαφος για το νομοσχέδιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και την απλή αναλογική, συζήτηση που πρωταγωνίστησε στα πηγαδάκια τοπικών αρχόντων με τους υπουργούς.

Παράλληλα, πέρασε «αναίμακτα» το νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια με τον Βέττα, ο οποίος διαφωνούσε και τον Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ, να ψηφίζουν υπέρ.

Άλλο ένα «μέτωπο» που μπορεί να θεωρείται ότι έχει (σχεδόν) κλείσει, είναι αυτό των τηλεοπτικών αδειών. Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια νομικών προσφυγών, που φυσικά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, και την πολιτική προσπάθεια για τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής, το ΕΣΡ ανακοίνωσε τις πέντε προσωρινές τηλεοπτικές άδειες και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των δόσεων.

Τα ανοιχτά «μέτωπα»

Η προτεραιότητα είναι το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και η οριστικοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους.

Μέχρι τον Αύγουστο ο δρόμος είναι μακρύς και η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει πάση θυσία πως η έξοδος θα γίνει ομαλά, δίχως τριγμούς και εκπέμποντας την εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα που ζητούν οι αγορές.

Την ίδια ώρα το «μέτωπο» με ΜΜΕ και διαφθορά είναι διαρκώς ανοιχτό και η πόλωση εντείνεται. Σε αυτόν τον «πόλεμο» η κυβέρνηση θεωρεί πως αν δεν κερδίσει, τουλάχιστον δεν θα χάσει. Με την έννοια πως μπορεί να επικαλείται τη σύγκρουση με το «σύστημα» και την προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς.

Την ίδια ώρα, με τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης και της απλής αναλογικής να έχουν μόλις τεθεί στο τραπέζι, η διενέργεια εκλογών απομακρύνεται ακόμη περισσότερο. Κύκλοι του Μαξίμου αποδίδουν στον πρωθυπουργό την εξής φράση: «Μισές δουλειές δεν θα αφήσουμε εφόσον δεν υπάρχουν αδιέξοδα»...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ