ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης για συνεργασίες και οικουμενική κυβέρνηση

Βούτσης για συνεργασίες και οικουμενική κυβέρνηση
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ηχηρή παρέμβαση του Νίκου Βούτση στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεννόησης στα μεγάλα ζητήματα και χαρακτήρισε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τα περί οικουμενικής κυβέρνησης.

Επαναφέρει τη συζήτηση στην ανάγκη συναίνεσης ο Νίκος Βούτσης, απορρίπτοντας ταυτόχρονα ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τα όσα ακούγονται περί οικουμενικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα εκτιμά ότι οι εξελίξεις στη ΝΔ μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της πολιτικής.

«Αναπτύσσονται σενάρια πολιτικής φαντασίας των κέντρων διαπλοκής για παρενθέσεις, οικουμενικές κυβερνήσεις και αποσταθεροποίηση της πολιτικής με αφορμή όσα συμβαίνουν στη ΝΔ», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και ζήτησε να μπει τέλος σε αντιδημοκρατικές πρακτικές και να διαμορφωθεί ένα μέτωπο δημοκρατίας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2016, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεννόησης κυρίως με τη ΝΔ –«υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τις επιμέρους διαφοροποιήσεις», είπε- στα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις και το χρέος, διερωτώμενος γιατί δεν μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση.

«Τι περιμένετε; Να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει η ΝΔ, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», αναρωτήθηκε και ζήτησε να διαμορφωθεί ένα αρραγές μέτωπο «για να φύγουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα, αλλά να υπάρξει και μια συλλογική στάση για την απομείωση του χρέους, που απαξάπαντες συμφωνούν πως δεν είναι βιώσιμο».

«Πάμε μαζί σε αυτή τη συζήτηση, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό», επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του επαρχιώτικη πολιτικά τη στάση της ΝΔ.

Επέκρινε πάντως, τη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς καταγγέλλει συνεχώς εξαπάτηση των πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, δίχως να παρουσιάζει προτάσεις, πλέκοντας ωστόσο, το εγκώμιο του Νίκου Δένδια για την πρόταση που κατέθεσε για «κουμπαρά» στο ασφαλιστικό που θα σχετίζεται με τη δημόσια περιουσία και την αξιοποίηση της.

Ο Νίκος Βούτσης, που λίγη ώρα νωρίτερα παρέλαβε από τον διοικητή της ΤτΕ την ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του 2015, σημείωσε πως διαπνέεται από μια νότα αισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ αποτιμάται θετικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην ανατροπή της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα, εστιάζοντας στην Πορτογαλία, «κερδίζοντας» το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτή η Βουλή με εξάντληση της θητείας της θα οδηγήσει στην απεξάρτηση και τον απεγκλωβισμό από τα μνημόνια που δεσμεύουν τη λαϊκή κυριαρχία», είπε, εκτιμώντας πως για χρόνια θα εκλέγονται κυβερνήσεις και πλειοψηφίες, δημοκρατικά εκλεγμένες, με κορμό τη ριζοσπαστική αριστερά.

Στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού του 2016, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός υποστήριξε πάντως, πως «συναίνεση δεν πρόκειται να έρθει όσο εμείς είμαστε στο τιμόνι της αμαξοστοιχίας».

Στη συζήτηση που κινείται σε γενικές γραμμές σε χαμηλούς τόνους, το θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής κατηγόρησε τους υποψηφίους για την προεδρία της ΝΔ ότι αντί να παρουσιάζουν θέσεις και προτάσεις, διαγκωνίζονται για το ποιος θα είναι πιο επιθετικός απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που αντί να κυβερνά, ασχολείται με το τι κάνει η ΝΔ», σχολίασε η Σοφία Βούλτεψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ