ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» και κόντρες με φόντο την παραίτηση του Ν. Σακελλαρίου

«Πυρά» και κόντρες με φόντο την παραίτηση του Ν. Σακελλαρίου
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Πυρά» της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης αλλά και… διαξιφισμούς προκάλεσε η παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου, που έγινε δεκτή νωρίτερα σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές για ανάμειξή της στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, ο Σταύρος Κοντονής έδωσε σκληρή απάντηση στον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος νωρίτερα χαρακτήρισε πρωτοφανή στα χρονικά την παραίτηση του κ. Σακελλαρίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ο κ. Βερβεσός «εκτρέπεται σε συκοφαντίες κάνοντας χρήση της θέσης του ως προέδρου της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων».

«Αντιλαμβανόμαστε όμως, ότι η σημερινή αήθης και ανερμάτιστη επίθεση, συνδυάζεται με την έναρξη της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να τριχοτομηθεί το υδροκέφαλο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως χθες ανακοινώθηκε. Άλλωστε ούτε ο ίδιος το κρύβει».

Ακόμη, ο κ. Κοντονής επισημαίνει ότι «δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγορικών γραφείων τα οποία μεταχειρίζονται δεκάδες νέους δικηγόρους ως βοηθητικό προσωπικό με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη και τα οποία από το 1981 βυσσοδομούν να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων πρωτοδικείων στην Αθήνα».


«Ας το καταλάβει καλά ο κ. πρόεδρος, ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών θα τριχοτομηθεί, ό,τι συκοφαντία και αν μετέρχεται ο ίδιος και οι όμοιοί του», υπογραμμίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, καλώντας παράλληλα τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας να πάρουν θέση για τα όσα ο κ. Βερβεσός εξ ονόματός τους περιγράφει.

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΔΣΑ

Στην εκτενή ανακοίνωσή του, ο κ. Βερβεσός έλεγε ότι το δικηγορικό σώμα έχει «διαχρονικά επισημάνει πως το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου» και πως «η επικράτηση οικονομικών σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να γίνεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Βερβεσού:

Η παρέμβαση του ΣτΕ, Νικολάου Σακελλαρίου μέσω της πρωτοφανούς στα δικαστικά χρονικά του ΣτΕ παραιτήσεως του Προέδρου αυτού, διαλαμβάνει καίριες επισημάνσεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τη διαφύλαξη της συνταγματικής δικαιοταξίας.

Συγχρόνως, αποτελεί δικαίωση των πάγιων θέσεων του δικηγορικού σώματος. Έχουμε διαχρονικά επισημάνει ότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου και ότι η επικράτηση οικονομικών σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να γίνεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος. Η διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα είναι αδιαπραγμάτευτη και επαφίεται πρωτίστως στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη.

Ομοίως, έχουμε πολλαπλώς επισημάνει τις απόπειρες, ανεξαρτήτως της επιτυχίας τους ή μη, παρεμβάσεων θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο που υπονομεύει την ανεξαρτησία της.

Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣτΕ επιβεβαιώνουν, τέλος, την επισήμανσή μας για τον ιδιότυπο μιθριδατισμό που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία, καθώς πλέον έχουμε φτάσει να θεωρείται ζητούμενο η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και δη των ανωτάτων δικαστηρίων, καίτοι ο σεβασμός και η εφαρμογή τους ιδίως από την εκτελεστική εξουσία πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη σε ένα κράτος δικαίου, ώστε να μην περιέλθουμε σε ανυποληψία ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών, δικαστικών και μη.

Οι καίριες αιτιάσεις του Προέδρου του ΣτΕ δείχνουν ότι το κέντρο βάρους της δράσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να εντοπίζεται στην ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στην αποχή από την προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, στην οποία μέχρι σήμερα επιδίδεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και όχι σε επικοινωνιακού τύπου καιροσκοπικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και άλλα τοιαύτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ