ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εναλλακτικές για να μην μειωθούν οι συντάξεις ψάχνει το Μαξίμου

Εναλλακτικές για να μην μειωθούν οι συντάξεις ψάχνει το Μαξίμου
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)φωτογραφια αρχειου

Την ώρα που πάει να κλείσει οριστικά το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων από τις αρχές του 2019, ξανανοίγει με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που αφήνουν να εννοηθεί πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η επαναδιαπραγμάτευσή τους. 

Παρότι τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο έχουν επιχειρήσει να μπει «φρένο» στη σχετική συζήτηση, πληθαίνουν οι δημόσιες δηλώσεις που αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο ελπίδας στους συνταξιούχους να μην δουν μειώσεις στις συντάξεις τους.

Την αρχή έκανε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να θέσει ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ζήτημα της μείωσης της συντάξεων, με «όπλα» την υπεραπόδοση της οικονομίας αλλά και το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν την έξοδο από τα Μνημόνια και πριν εμπεδωθεί η βεβαιότητα πως η χώρα «πατά» στα πόδια της.

Χθες επανήλθε στο ζήτημα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είπε πως η κυβέρνηση θα συζητήσει ξανά την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε σημαντική δημοσιονομική απόδοση, χάρη στην οποία μιλάμε για έξοδο από το Μνημόνιο και έχουμε “αέρα” για να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, o πρωθυπουργός έχει ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις από το οικονομικό επιτελείο, με δέσμη μέτρων, πέρα από τα λεγόμενα αντίμετρα, που θα αντισταθμίζουν μια ενδεχόμενη απώλεια για τους συνταξιούχους στην περίπτωση που επικρατήσει το χειρότερο σενάριο, δηλαδή οι θεσμοί απορρίψουν οποιαδήποτε συζήτηση.

Σημειώνουμε, πως ήδη ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος στο τέλος της χρονιάς από το πλεονάσμα, ωστόσο αυτό που «καίει» περισσότερο τους συνταξιούχους είναι η απώλεια του ΕΚΑΣ. Εκεί λοιπόν επικεντρώνεται η προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου αναπλήρωσης των απωλειών, αν όχι σε όλες τις συντάξεις, τουλάχιστον σε αυτές που είναι κάτω των 1.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ