ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ιταλία ο Δραγασάκης

Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ιταλία ο Δραγασάκης
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Προβληματισμένος μεν, καθησυχαστικός δε, για τις εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχόμενες επιπτώσεις στην πορεία εξόδου της Ελλάδας από καθεστώς μνημονίων, εμφανίστηκε στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι «δεν μας αιφνιδιάζουν ως κυβέρνηση». 

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΕΠΕ στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις. Εκτίμησε ωστόσο, πως αν οι αναταράξεις συνεχιστούν ή επεκταθούν θα δοκιμαστούν οι αντοχές κάθε χώρας ξεχωριστά και η ΕΕ θα πρέπει να δει συνολικές λύσεις και μέτρα θωράκισης.

«Κίνδυνοι εξωγενείς υπάρχουν αλλά το ζητούμενο είναι όχι να επενδύει κάποιο τον πολιτικό του σχεδιασμό στην έλλειψη αυτών των κινδύνων, το ζητούμενο για όλους είναι πώς να αποτρέψουμε αυτούς τους κινδύνους και αν δεν μπορέσουμε να τους αποτρέψουμε τότε πως θα τους αντιμετωπίσουμε, πως θα θωρακιστούμε και πως θα τους αντιμετωπίσουμε προς όφελος του κοινωνικού και ευρύτερου εθνικού συμφέροντος», είπε και επανέλαβε πως είναι θετικό για την χώρα ότι βγαίνει από τα μνημόνια και την σκληρή εποπτεία και αποκτά βαθμούς ελευθερίας.

Υπογράμμισε πως είναι θετικό η δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε –όπως είπε- ό,τι συμβεί στο μέλλον να έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας, εκτός από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και πρόσφατα βγήκαν από ένα αυστηρό τεστ και σενάρια δυσμενών εξελίξεων με επιτυχία. Είναι θετικό ότι προχωρούμε έχοντας το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα», σημείωσε.

Ο κ. Δραγασάκης σχολίασε πως το συμπληρωματικό μνημόνιο με το οποίο θα κλείσει η δ’ αξιολόγηση είναι ένα τυπικό κείμενο που υπάρχει μετά την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης. «Αυτό που ονομάστηκε συμπληρωματικό μνημόνιο είναι τεχνικός όρος που συνοδεύει από το 2010 και μετά το τέλος κάθε ολοκλήρωσης αξιολόγησης. Μετά από κάθε ολοκλήρωση αξιολόγησης συντάσσεται ένα κείμενο που ονομάζεται συμπληρωματικό μνημόνιο προκειμένου να λήξει και τυπικά η αξιολόγηση», είπε και πρόσθεσε: «Δεν βοηθάει το να δημιουργούμε μία πλασματική εικόνα στο πού βρισκόμαστε, δεν λύνονται τα προβλήματα με το που βγαίνουμε από τα μνημόνια, δεν ξεπερνιούνται οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης και οι παθογένειες του παρελθόντος, πολλές είναι εδώ ακόμα αλλά αυτό που πετυχαίνουμε είναι στο να βγαίνουμε σε αυτό που ονομάσαμε ξέφωτο, στο να μπορούμε να συγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας ως χώρα και ως κοινωνία, να σχεδιάσουμε από δω και πέρα τα βήματά μας».

Άφησε πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων. «Όταν η εικόνα ολοκληρωθεί, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος, όταν επίσημα θα έχουμε βγει από το μνημόνιο, εδώ είμαστε να συζητήσουμε στη βάση των δεδομένων αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Θα δούμε τότε πως θα πορευτούμε από κει και πέρα», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ