ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντονής: Υλοποιείται το σχέδιο εμβάθυνσης της διαφάνειας

Κοντονής: Υλοποιείται το σχέδιο εμβάθυνσης της διαφάνειας
(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

Στις νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες «υλοποιείται το σχέδιο εμβάθυνσης της διαφάνειας, του ελέγχου και της λογοδοσίας», αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών εκδήλωσης με θέμα «Έλεγχος και διαφάνεια, θεμελιώδη στοιχεία της Δημοκρατίας», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στη δημιουργία της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, στη σύσταση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στην καθιέρωση ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και τη διασταύρωση των στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διερεύνηση σκανδάλων που δεν ήταν προτεραιότητα επί σειρά ετών, καθώς και στην πλήρη αναμόρφωση του συστήματος και των διαδικασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, με διαφανείς όρους στα Δημόσια έργα, καθώς και το σύστημα προμηθειών υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του «πόθεν έσχες», το οποίο όπως είπε:

Bρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων και θεσμικών τομών υπέρ της διαφάνειας και το οποίο αν και με τις διάφορες κατά καιρούς μορφές του μετρά αρκετά χρόνια ζωής, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και αποκάλυψε τις επιδιώξεις ορισμένων να αποτελούν ανέλεγκτο σώμα υπεράνω του νόμου.

«Το θέμα του ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αρχικώς των πολιτικών προσώπων και, ακολούθως, των δικαστικών λειτουργών και των λοιπών κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων, συνδέθηκε εξαρχής από τον κοινό νομοθέτη με τη διασφάλιση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποτροπή των φαινομένων αθέμιτου πλουτισμού. Με τις τελευταίες νομοθετικές τομές, ελήφθη μέριμνα ώστε μέσω του ελέγχου από ανεξάρτητα όργανα να υπάρξουν ακόμα περισσότερες εγγυήσεις υπέρ της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας αλλά και της πληρότητας του ελέγχου όλων για όλα».

Με τις νέες νομοθετικές μεταβολές, πάντα στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών του νομικού συστήματος και των επιστημονικών δεσμεύσεων, πρόσθεσε ο κ. Κοντονής «ελήφθησαν μέτρα για να ενισχυθεί η ακεραιότητα και να προληφθούν οι ευκαιρίες για διαφθορά μεταξύ των κρατικών λειτουργών. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι σχετικά με την ηλεκτρονική εφαρμογή περί πόθεν έσχες, ελήφθησαν ικανά μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια του συστήματος και να μηδενιστούν οι κίνδυνοι επέμβασης τρίτων και διαρροής των δεδομένων. Παράλληλα, η πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, για υποχρέωση δήλωσης μετρητών χρημάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων που φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων θεωρήθηκε ως κατ' αρχήν πρόσφορο και αναγκαίο μέτρο για τη διαπίστωση μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου που δεν δικαιολογείται από τα νόμιμα έσοδά του. Πίσω από τη θέσπισή του κρύβεται και η σκέψη της δυνατότητας να λειτουργήσει αυτή η πρόβλεψη και αποτρεπτικά για τη μη αποδοχή δωρεών κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ακαδημία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ινστιτούτο Τοπικής Διακυβέρνησης και Καινοτόμων Πολιτικών και το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας με τη θεσμική υποστήριξη του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ