ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μετέωρο βήμα του Ζάεφ

Το μετέωρο βήμα του Ζάεφ
Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Zητούμενο παραμένει αν τα επόμενα 24ωρα ο Ζάεφ θα κάνει το σημαντικό βήμα για την σύναψη συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Την προηγούμενη εβδομάδα και μετά τις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών σε Νέα Υόρκη υπό τον Νίμιτς και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες διαφαινόταν, όπως είχε αποτυπωθεί και στις δηλώσεις τους, ότι υπήρχε το προσχέδιο μιας συμφωνίας και ότι αναμενόταν να γίνει το επόμενο βήμα από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, η στιγμή πριν από ένα μεγάλο «ναι» ή ένα μεγάλο «όχι», είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς τις δυσκολίες . Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, και ο Ζάεφ βρέθηκε αντιμέτωπος με δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας του. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε αισιόδοξος ότι μετά από κάποιες διευκρινίσεις τα εμπόδια θα ξεπεραστούν σύντομα.

Ο κ. Κοτζιάς επιπλέον απέρριψε τα σενάρια περί «ναυαγίου» των συνομιλιών ενώ επισήμανε πως μέχρι τα πέσουν οι υπογραφές δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για μια συμφωνία. Όπως είπε η συμφωνία με τα Σκόπια θα είναι ένα καλός συμβιβασμός και για τα δυο κράτη υπό την έννοια ότι και οι δυο χώρες θα κερδίσουν. «Η αίσθηση μου είναι πώς δεν έχουμε διπλωματικό ναυάγιο αλλά υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες».

Σε σχέση με την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» ο κ. Κοτζιάς είπε πως ποτέ η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε να μπει σε συνομιλίες πάνω σε αυτή την πρόταση ενώ εξήγησε πως ζητήθηκε από την πλευρά των Σκοπίων μια λίστα με προτάσεις ονομασιών που συνδέονται με εθνικά και εθνοτικά ζητήματα και μέσα σε αυτή ήταν και η «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν τρία ονόματα στο τραπέζι που είναι αποδεκτά από την ελληνική πλευρά (Νέα Μακεδονία, Άνω Μακεδονία και Βόρεια Μακεδονία), ενώ το «Μακεδονία του Βαρδάρη» δεν γίνεται δεκτό από τα Σκόπια.

Οι δεύτερες σκέψεις του Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να αμφιταλαντεύεται λόγω πιέσεων στο εσωτερικό της χώρας και διστάζει να κάνει το βήμα για την σύναψη της συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Η αντιπολίτευση μετέτρεψε το συλλαλητήριο του Σαββάτου σε αντικυβερνητική διαδήλωση και πέρα από το κατηγορηματικό «όχι» στην αποδοχή μιας συμφωνίας για το ονοματολογικό, καθώς θεωρούν πως παραχωρούν στην Ελλάδα τον όρο Μακεδονία, έθεσε ζήτημα πρόωρων εκλογών και εξαπέλυσε πυρά κατά της διαφθοράς, της φτώχειας των πολιτών και της απομάκρυνσης της χώρας από τις ευρωπαϊκές αξίες.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ζάεφ για ελλιπή ενημέρωση και για «μυστική διπλωματία» ενώ υποστηρίζει πως υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός της χώρας φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις σε σχέση με τη συμφωνία που του παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ μετά το τέλος των συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Το πίσω-προς της πλευράς των Σκοπίων και η διαφαινόμενη επιθυμία για επαναφορά των διαπραγματεύσεων σε τεχνικά ζητήματα ήταν η αιτία της αντίδρασης από το Μαξίμου.

Τώρα, η κυβέρνηση θεωρεί πως η μπάλα είναι το τερέν της πΓΔΜ. Όπως έχει υπογραμμίσει ο κ. Τζανακόπουλος, δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί ο χρόνος επικοινωνίας των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ και θα πρέπει ο Ζάεφ να αναλάβει την πρωτοβουλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ