ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών: «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων –Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022», το οποίο εμπεριέχει τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Το πρώτο τμήμα του νομοσχεδίου περιλαμβάνει τις διατάξεις με τις οποίες ιδρύεται ο «Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά».

Το δεύτερο τμήμα του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις του υπουργείου Εργασίας για τη μεσολάβηση και διαιτησία συλλογικών εργατικών διαφορών, για τις τις προνοιακές παροχές, για την επικουρική ασφάλιση των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ, για την αποζημίωση συμβεβλημένων φορέων που παρέχουν υπηρεσίες προνοιακού χαρακτήρα, αλλά και για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Το τρίτο τμήμα του νομοσχεδίου εμπεριέχει διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιφέρουν αλλαγές στο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σχετικές με τους πλειστηριασμούς και αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα. Το τέταρτο τμήμα του νομοσχεδίου εμπεριέχει διατάξεις του υπουργείου Υγείας σχετικές με αλλαγές στις ρυθμίσεις για το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback), για τα γενόσημα φάρμακα, για τον ΕΟΠΥΥ και για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, για την ηλεκτρονικό φάκελο δαπάνης ασφάλισης υγείας δικαιούχου.

Στο πέμπτο τμήμα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την ενιαία τιμή βιβλίου.

Στο έκτο τμήμα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικές με τη ρύθμιση θεμάτων Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και την αναπροσαρμογή των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας προς δημοπράτηση μέσω δημοπρασιών πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση.

Στο έβδομο τμήμα του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στις διατάξεις του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προβλέπεται η κατάργηση του ελαχίστου ορίου διάρκειας της σύμβασης ναύλωσης από 1-11-2018.

Στο όγδοο τμήμα του σχεδίου νόμου εμπεριέχονται διατάξεις του υπουργείου Τουρισμού για την κατάρτιση και εκτέλεση προγραμμάτων εκδρομών και περιηγήσεων που διοργανώνονται αποκλειστικά από τουριστικά γραφεία εντός ή εκτός χώρας με ιδιόκτητα ή μισθωμένα θαλάσσια, χερσαία ή αεροπορικά μεταφορικά μέσα.

Το ένατο τμήμα του νομοσχεδίου εμπεριέχει διατάξεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικές με τις αλλαγές στους νόμους Κατσέλη και Σταθάκη που αφορούν στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.), στη ρύθμιση οφειλών ομόρρυθμων εταίρων, αλλά και διατάξεις σχετικές με τη μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων λόγω αλλαγών χρήσεων γης, την απλούστευση λειτουργίας μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων, τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, την εγκατάσταση και λειτουργία Συστημάτων Περιβαλλοντικών Υποδομών, κ.α..

Το δέκατο τμήμα του νομοσχεδίου εμπεριέχει διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικές με την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδος με τον ESM, με τον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, την παρακολούθηση των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της Κεντρικής Διοίκησης, τον Οργανισμό Διαχείριση Δημοσίου Χρέους, τη σύσταση Διεύθυνσης Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού, αλλά και την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τη χορήγηση δανείων και πιστώσεων.

Με τις φορολογικές διατάξεις μπαίνει οριστικό τέλος στον φόρο υπεραξίας ακινήτων, παρέχεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες να εξασφαλίσουν απαλλαγή ΦΠΑ , παρέχεται έκπτωση εργοδοτικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα όταν δημιουργείται νέα θέση εργασίας και επέρχονται αλλαγές στη δωρεάν παραχώρηση κατοικίας και στις πωλήσεις μετοχών και ακινήτων.

Στο ίδιο τμήμα του νομοσχεδίου εμπεριέχονται οι διατάξεις για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019−2022. Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022 διατυπώνεται η εκτίμηση πως το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ , το 2019 στο 3,96%, το 2020 θα ανέβει στο 4,15% , το 2021 στο 4,53% και θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ το 2022 κλείνοντας στο 5,19% του ΑΕΠ.

Τέλος, στο εντέκατο και τελευταίο τμήμα του νομοσχεδίου εμπεριέχομαι διατάξεις του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, για την ολοκλήρωση μετατάξεων ή αποσπάσεων μεταξύ φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας, αλλά και ρυθμίσεις για την αξιολόγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ