ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε

Θεοδωράκης: Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ως ένα απαραίτητο πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για την ονομασία της πΓΔΜ, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας από το Βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «ένα νέο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση, αλλά με πολλά νέα βάρη για όλους».

«Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Έχει αδυναμίες -και θα μας δοθεί η δυνατότητα τις επόμενες μέρες να τις συζητήσουμε- αλλά είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε:

«Οι έξαλλες αντιδράσεις των εθνικιστών στα Σκόπια μαρτυρούν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αν ο Ζάεφ καταφέρει και πείσει τους γείτονές μας να ταχθούν με το μέρος της συμφωνίας, οι αλυτρωτισμοί και η εχθρότητα που υπαγόρευαν οι εθνικιστές, θα τελειώσουν».

«Το Ποτάμι από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του είναι υπέρ της λύσης του Μακεδονικού. Ειδικά σήμερα, επείγει μία καλή συμφωνία με τους γείτονες μας. Να μην τους δώσουμε «πακέτο» στους Τούρκους. Να τους δώσουμε το χέρι μας. Να τους βοηθήσουμε να γίνουν μέλη της ΕΕ – σε 10, 12 χρόνια, γιατί τόσο θα κρατήσει», επισήμανε ακόμα.

«Αν πούμε είμαστε υπέρ της λύσης του Μακεδονικού θα πούνε είμαστε υπέρ του Τσίπρα. Αν πούμε καταψηφίζουμε τα προαπαιτούμενα, θα πουν στηρίζετε το Μητσοτάκη», είπε και υπογράμμισε ότι δεν θα θυσιάσει καμία από τις πεποιθήσεις του μόνο και μόνο για να παραμείνει στη θέση του. «Δεν με αφορά, λοιπόν, το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ειδικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής».

«Όλοι αυτοί, που επιπόλαια -ίσως και χωρίς πολλή σκέψη- υποκύπτουν κάποια στιγμή στις σειρήνες του πολιτικού κόστους, θα πρέπει να ξέρουν ότι τελικά τρέφουν τον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό που κατατρώει τη χώρα», είπε.

Για το πολυνομοσχέδιο

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε ένα «συνοπτικό ερμηνευτικό λεξικό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», το οποίο έχει ως εξής:

«Το μνημόνιο έγινε πρόγραμμα στήριξης. Η τρόικα – θεσμοί. Η Μαντάμ Μέρκελ έγινε ανοιχτόμυαλη καγκελάριος. Οι Γκαουλάιτερ έγιναν τεχνικά κλιμάκια. Οι τοκογλύφοι έγιναν εταίροι. Οι μειώσεις έγιναν αναπλαισιώσεις. Ο κόφτης έγινε Αυτόματος Δημοσιονομικός Ρυθμιστής Αυξημένων Εγγυήσεων. Και τα υπουργεία έγιναν Χίλτον».

«Θα μου πείτε «όλα αυτά είναι ιστορία», «πήραμε το μάθημα μας». Όχι! Για να γίνουν ιστορία θα πρέπει να παραδεχθείτε την πλάνη σας, που φοβάμαι ότι δεν ήταν πλάνη, αλλά σχέδιο εξαπάτησης των ψηφοφόρων», τόνισε και συνέχισε:

«Σήμερα, που η χώρα πρέπει να ετοιμαστεί, να οργανώσει μια επενδυτική και παραγωγική απογείωση, εσείς σπαταλάτε τον χρόνο σας σε ρουσφέτια και ρουσφετάκια! Κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται οι δημόσιοι οργανισμοί! Το 2015 είχαμε 1.295 δημόσιες επιχειρήσεις κάθε είδους. Σήμερα έχουμε 1.585 (...) Το κομματικό κράτος, λοιπόν, αντί να αποδυναμώνεται, αλλάζει ταμπέλα και επεκτείνεται».

«Ο ανορθολογισμός, οι ιδεοληψίες, ο ερασιτεχνισμός, φωλιάζουν στα σπλάχνα αυτής της κυβέρνησης. Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφού δεν σας ενώνουν αρχές ή έστω κάποιο πρόγραμμα, αλλά σας ενώνει -ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- μόνο η εξουσία!».

Στις 21 Αυγούστου τα παραμύθια τελειώνουν. Πρέπει μόνοι μας να βγούμε στο δάσος. Έχει φανεί ήδη η δυσπιστία των αγορών απέναντι στην κυβέρνηση που πελαγοδρομεί, είπε.

«Το οικονομικό σοκ που προκαλούν οι κρίσεις, μπορεί και να είναι μια πρόκληση για τις κοινωνίες, αρκεί οι πολιτικοί και όλοι οι άλλοι που καθοδηγούν τις σκέψεις και τις δράσεις των πολιτών να δείξουν τις λύσεις. Αρκεί να βρεθούν αρκετοί στην πολιτική και ακολούθως στην κοινωνία να πάνε κόντρα στις λαϊκίστικες βεβαιότητες που μας έχουν καταστρέψει».

«Ελπίζω να μην αναρωτιέστε γιατί καταψηφίζουμε και αυτό το νομοσχέδιο σας. Ένα νέο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση, αλλά με πολλά νέα βάρη για όλους, κυρίως για όποιον έχει απομείνει να παράγει σ’ αυτήν τη χώρα. Σκοτώνοντας, όμως, αυτούς που παράγουν, η χώρα γρήγορα θα απλώσει ξανά το χέρι, εκλιπαρώντας βοήθεια και δανεικά. Λέμε όχι, συνεπείς στη στάση μας, αλλά τις επόμενες μέρες είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τα μεγάλα εθνικά θέματα», κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ