ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σεισμός» από το παραλήρημα Μπαρμπαρούση και σφοδρή σύγκρουση για το ονοματολογικό

«Σεισμός» από το παραλήρημα Μπαρμπαρούση και σφοδρή σύγκρουση για το ονοματολογικό
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εκτροχιάστηκε η συζήτηση επί της πρότασης μομφής της Νέας Δημοκρατίας εναντίον της κυβέρνησης, με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση να προχωρά σε πρωτοφανείς δηλώσεις εντός του κοινοβουλίου και να προκαλεί «ομοβροντία» αντιδράσεων από τα πολιτικά κόμματα.

Από το βήμα της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης προκάλεσε το δημοκρατικό αίσθημα καλώντας τη στρατιωτική ηγεσία να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

«Τα κεφάλια τους στις Πρέσπες» είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που ζήτησε και έλαβε το λόγο αμέσως μετά από το περιστατικό, επεσήμανε ότι βρισκόμαστε προ μιας προφανούς προσπάθειας κλιμάκωσης με στόχο την πρόκληση επεισοδίων σήμερα, αύριο και την Κυριακή.

«Ο ομιλητής έφτασε στα όρια της πατριδοκαπηλίας. Το ζήτημα είναι ότι σήμερα στο Κοινοβούλιο έπεσαν οι μάσκες. Η πολιτική δύναμη Χρυσή Αυγή – Λαϊκός Σύνδεσμος ευθύτατα κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος και μάλιστα με την επίνευση της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Η καταδίκη των όσων δήλωσε ο Κ. Μπαρμπαρούσης ήταν ομόθυμη από τα κόμματα ενώ λίγη ώρα αργότερα, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, επιβλήθηκε το μέτρο της στέρησης λόγου στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η Χρυσή Αυγή προχώρησε στη διαγραφή του Κ. Μπαρμπαρούση. Ωστόσο, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ έκαναν λόγο για προσχηματική διαγραφή του βουλευτή. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα, η διαγραφή του βουλευτή δεν πιστοποιεί «παρά τον φαρισαϊσμό και τη δειλία της νεοναζιστικής συμμορίας» ενώ, με τη σειρά του, το ΚΚΕ έλεγε ότι ο Κ. Μπαρμπαρούσης διεγράφη αφού πρώτα «χειροκροτήθηκε εν χορώ».

Εναντίον του βουλευτή κατατέθηκαν μηνύσεις από τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, τα πρακτικά της σημερινής ομιλίας του βουλευτή στη Βουλή με την εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για το κακούργημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας σε βάρος του βουλευτή.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η τιμωρία για εκείνον που προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας είναι η πρόσκαιρη κάθειρξη, ενώ ο νόμος προβλέπει ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη για όσους διαπράττουν εσχάτη προδοσία.

«Όποιος δημόσια ή με τη διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στο να επιχειρήσουν πράξεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 134 περί εσχάτης προδοσίας τιμωρείται με κάθειρξη» προβλέπει το άρθρο 135 του Κώδικα.

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Κ. Μπαρμπαρούσης έπαιζε... κρυφτό με την αστυνομία στα χωριά του Μεσολογγίου ενώ είχε προηγηθεί επικίνδυνη καταδίωξή του.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Παρότι το επεισόδιο με τον χρυσαυγίτη βουλευτή στιγμάτισε τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης, δεν έλειψαν και οι «μονομαχίες» μεταξύ των βουλευτών.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, που συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η αντιπολίτευση μίλησε με σκληρά λόγια για τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων, που αναμένεται να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών την Κυριακή στις Πρέσπες, παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Οι τόνοι ανέβηκαν από νωρίς αλλά το… θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο» αργά το μεσημέρι με την σφοδρή αντιπαράθεση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και της Ντόρας Μπακογιάννη για το Σκοπιανό.

Αφορμή αποτέλεσαν τα σχόλια που έκανε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για την ακαδημαϊκή ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς αντέδρασε έντονα και ζήτησε από την κ. Μπακογιάννη να ανακαλέσει. «Εδώ είμαστε, κάντε μου μήνυση και θα ζητήσω την άρση της ασυλίας μου» είπε η κ. Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών.

Άγρια κόντρα είχαν στη Βουλή και οι Πάνος Σκουρλέτης και Άδωνις Γεωργιάδης. Αφορμή στάθηκε η σφοδρή επίθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο «διχαστική που πέρασε από τη χώρα».

Ο κ. Γεωργιάδης αποκάλεσε «σταλινικό κομμουνιστή» τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ επιτέθηκε και στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, καλώντας στην αυριανή ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής της ΝΔ να καθορίσει με ποια πλευρά της ιστορίας θα πάει.

«Από το πρωί βλέπω μια φοβερή ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ για τους θεσμούς, ρε παιδιά πάσχουμε από ομαδικό αλτσχάϊμερ; Πού ήσασταν όταν περιοδικό τύπωνε εξώφυλλο με πυροβολημένο τον Σαμαρά; Τώρα γίνατε μετριοπαθείςΧωρίς τις καρέκλες τρέχατε στις συγκεντρώσεις και φωνάζατε να καεί το μπουρδέλο η Βουλή», είπε ο «γαλάζιος» βουλευτής προς τα κυβερνητικά έδρανα και στην προτροπή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει, απάντησε: «Εσύ το έλεγες, εγώ να το πάρω πίσω;».

Στον Άδωνι Γεωργιάδη απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σχολίασε ότι «στη ΝΔ όλα γίνονται για να μην κακοκαρδίσουμε τον Αντώνη Σαμαρά».

Σύγκρουση… κορυφής το Σάββατο

Η συζήτηση επί της πρότασης μομφής θα συνεχιστεί και το Σάββατο, όταν και θα πραγματοποιηθεί και η σύγκρουση κορυφής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρωί του Σαββάτου αναμένεται να τοποθετηθεί και ο Αντώνης Σαμαράς, που τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για το Σκοπιανό.

Σε δήλωσή πριν από μερικές ημέρες, ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τη συμφωνία «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό» ενώ εξαπέλυσε… βολές και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την άμεση και εντονότατη αντίδραση του Μαξίμου, που έκανε λόγο για «θεσμικό ατόπημα» από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού.

Μάλιστα, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Αντώνη Σαμαρά ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «φερέφωνό» του.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να μιλήσουν το μεσημέρι του Σαββάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ