ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαράζ συναντήσεων θεσμών - κυβέρνησης για να «κλειδώσουν» τα νέα προαπαιτούμενα

Μπαράζ συναντήσεων θεσμών - κυβέρνησης για να «κλειδώσουν» τα νέα προαπαιτούμενα
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρεί από τη χθεσινή συνάντηση με τους Θεσμούς Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, το θέμα των κόκκινων δανείων, ο ΑΔΜΗΕ και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο περιλαμβάνονται στα θέματα που θα εξετάσουν σήμερα Πέμπτη οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στις συναντήσεις τους με τα κυβερνητικά στελέχη.

Οι δανειστές εκτός από τον έλεγχο των προαπαιτούμενων του Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, οριστικοποιούν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου που συνδέονται με την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ και θα επιτρέψουν την επίσημη έναρξη της αξιολόγησης.

Οι σημερινές συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα ενημερώσουν τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο επίκεντρο της σχετικής συνάντησης θα τεθούν τόσο οι προτεινόμενες διατάξεις για την ανακεφαλαιοποίηση όσο και οι αλλαγές στον καταστατικό νόμο του ΤΧΣ. Ακόμη, θα εξετασθούν τα θέματα των πλειστηριασμό ακινήτων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επιμένουν σε σημαντική μείωση του ορίου προστασίας πρώτης κατοικίας στα 120.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει όριο 300.000 ευρώ, αλλά και εισοδηματικό κριτήριο ένταξης στα 35.000 ευρώ, όταν οι θεσμοί θέλουν το εν λόγω όριο να περιοριστεί στις 12.000 ευρώ!

Σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια η κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα, ωστόσο δεν αποκλείει τη διαχείριση των δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες με τη χρήση των εργαλείων του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση αναζητούνται δικλίδες ασφαλείας που δεν θα επιτρέψουν σε funds να αποκτήσουν στεγαστικά δάνεια και δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.

Από ΑΔΜΗΕ μέχρι μισθολόγιο

Την σκυτάλη μετά τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη θα πάρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Βασικό θέμα της συνάντησής τους με τους εκπροσώπους των θεσμών θα είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμο που αντιστοιχεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα στη θέση του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος και θα διαχειρίζεται τα δημόσια δίκτυα. Δεδομένου ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, αξίας 1,5 δισ. ευρώ, η πώληση του δεν προκρίνεται από την κυβέρνηση, καθώς θα έφερνε τη ΔΕΗ σε δυσχερή θέση.

Στις 2 το μεσημέρι οι ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης θα συναντηθεί με τα στελέχη των θεσμών με βασικό θέμα το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Με το νέο νόμο για το μισθολόγιο του Δημοσίου θα πραγματοποιηθεί επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, αφού θα αποσυνδεθεί το μισθολόγιο από το βαθμολόγιο. Το νέο σχέδιο προβλέπει και τη σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κάτι που ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν επίμονα τη τελευταία διετία.

Στις 4 το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συνάντηση των θεσμών με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία ίσως μετατεθεί καθώς ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται σήμερα στη Μάλτα για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα capital controls αναμένεται να είναι εκ των σημαντικών θεμάτων που θα εξετάσουν οι θεσμοί με τον κεντρικό τραπεζίτη, ενώ συζήτηση αναμένεται να γίνει και για την προετοιμασία για την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα.

Συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) θα έχει σήμερα και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν όλα τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου που σχετίζονται με τη φορολογική διοίκηση και την προεργασία για τις αλλαγές στη φορολογία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ