ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντονής κατά Στέιτ Ντιπάρτμεντ για άδεια Κουφοντίνα: Ο νόμος τηρείται για όλους

Κοντονής κατά Στέιτ Ντιπάρτμεντ για άδεια Κουφοντίνα: Ο νόμος τηρείται για όλους
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ο νόμος τηρείται και ισχύει έναντι πάντων στην Ελλάδα, δεν γίνονται εξαιρέσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σχετικά με την τρίτη άδεια που παρέχεται στο Δημήτρη Κουφοντίνα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ, κληθείς να σχολιάσει την καταδίκη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη χορήγηση της νέας άδειας εξόδου, ο κ. Κοντονής σημείωσε:

«Θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη πρακτική, που ακολουθείται από την άλλη πλευρά και το είχα αναφέρει και στον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι ο νόμος τηρείται και ισχύει έναντι πάντων στην Ελλάδα, δεν γίνονται εξαιρέσεις. Επομένως, ο νόμος που ίσχυε όταν εμείς αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, ισχύει και σήμερα. Απαιτείται ομοφωνία για την έκδοση απόφασης σχετικά με αίτημα άδειας σε κρατούμενο.

«Και στις τρεις περιπτώσεις, όπου ο συγκεκριμένος κρατούμενος έλαβε άδεια, υπήρξε ομοφωνία των μελών της Επιτροπής, που επιλαμβάνεται σε πρώτο βαθμό. Σε αυτή την επιτροπή συμμετέχει εισαγγελικός λειτουργός, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οποίου δεν δίδεται άδεια, επομένως ήταν και άστοχη αυτή η ανακοίνωση», πρόσθεσε.

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Για την απόρριψη από τις δικαστικές Αρχές της Αδριανούπολης και του τέταρτου αιτήματος αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, ανέφερε πως «είναι αδιανόητο να έχει περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και να βρίσκονται κρατούμενοι, χωρίς να τους έχει αποδοθεί στην ουσία κατηγορία, χωρίς να ξέρουμε γιατί κατηγορούνται» και συμπλήρωσε:

«Είναι μία κατάσταση που εκφεύγει κάθε πολιτισμένου κράτους, κάθε κράτους που θέλει να λέγεται κράτος δικαίου και θεωρώ ότι πλέον η κατάσταση αυτή είναι πολλαπλώς απαράδεκτη. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί σε όλα τα επίπεδα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά εδώ όταν έχουμε δύο κρατούμενους 90 μέρες, που δεν τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες και ξεπερνάει αυτό το πράγμα οποιαδήποτε συμπεριφορά εντός πλαισίου πολιτισμένου κράτους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ