ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ξανά ο Τσίπρας για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες ξανά ο Τσίπρας για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μετά από τρεις ημέρες στο Λονδίνο, όπου είχε κρίσιμες επαφές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται το μεταναστευτικό που αποτελεί ζήτημα αγκάθι για τη συνοχή της ΕΕ αλλά και την μακροημέρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, αλλά και θέματα όπως η ασφάλεια και η άμυνα, η απασχόληση, η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ και οι εξωτερικές σχέσεις.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθεί επίσης η συμφωνία των Πρεσπών και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα παραστεί. Ο Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενώ νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τη συμφωνία. Στη συνέχεια αυτή θα συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου με αναφορά για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της γειτονικής χώρας. Οι διαπραγματεύσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2019 υπό προϋποθέσεις, μετά το «μπλόκο» Γαλλίας και Ολλανδίας.

Κατά τη «μίνι» Σύνοδο της περασμένης Κυριακής, για το μεταναστευτικό, δεν καταγράφηκε συμφωνία. Υπάρχει σύγκλιση ωστόσο, στην ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με δυνάμεις της FRONTEX ενώ υπάρχει χάσμα σχετικά με την ποσόστωση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δεδομένης της θέσης των χωρών του Βίσεγκραντ. Η Ιταλία διακηρύσσει σε όλους τους τόνους πως έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της και βάζει «μπλόκο» ακόμη και στις επιστροφές μεταναστών από τη Γερμανία με βάση τον κανονισμό του Δουβλίνου.

Η Γερμανία φαίνεται αποφασισμένη από την πλευρά της να αναζητήσει λύση σε διμερείς συμφωνίες, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις.

Οι ελληνικές θέσεις

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στη μίνι σύνοδο τέσσερις προτάσεις:


• Αναθεώρηση ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή βαρών φιλοξενίας

• Ενίσχυση ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής και στήριξη χωρών διέλευσης και προέλευσης

• Ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών σε χώρες προέλευσης

• Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για disembarkation σε σχέση με τη συμβατότητα με το διεθνές δίκαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ