ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προτάσεις Βούτση σε Ταγιάνι για το προσφυγικό

Οι προτάσεις Βούτση σε Ταγιάνι για το προσφυγικό
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ελάφρυνση των κρατών που υποδέχονται πρώτες πρόσφυγες, αλλά και αυτόματο μηχανισμό ανακατανομής, προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «εξόχως σημαντική τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της θεσμοθέτησης ενός μόνιμου, αυτόματου και υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής, καθώς και υπέρ της ελάφρυνσης του κράτους πρώτης εισόδου»,σύμφωνα με την επιστολή.

Περαιτέρω, εξέφρασε τη στήριξή του «στην ευόδωση των προσπαθειών που γίνονται για την επίτευξη μιας κοινής συμφωνίας επί ενός τόσο σημαντικού ζητήματος» επισημαίνοντας ότι «η μεταναστευτική κρίση έχει οδηγήσει σε μια αναμφιβόλως εξαιρετικά δύσκολη θέση τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και κατά συνέπεια και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., καθιστώντας πλέον αδήριτη ανάγκη την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

«Όπως γνωρίζετε», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής, «η χώρα μου βρίσκεται μεταξύ των πρώτων τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων ασύλου στην Ε.Ε. Θεωρούμε ότι η ύπαρξη ενός βιώσιμου συστήματος που θα βασίζεται στον δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών και στη βασική αρχή της αλληλεγγύης είναι εκ των πραγμάτων απαραίτητη και επιτακτική ανάγκη για την εξασφάλιση της συνοχής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος κατά τη διαχείριση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος όπως είναι η μετανάστευση», καταλήγει.

Αφορμή για την επιστολή του Νίκου Βούτση αποτέλεσε η συζήτηση για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου ενόψει και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το μεταναστευτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ