ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κατακερματισμός της Κεντροαριστεράς και το νέο δίπολο

Ο κατακερματισμός της Κεντροαριστεράς και το νέο δίπολο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Tρεις μήνες μετά το πανηγυρικό του συνέδριο και εννιά μήνες από τη συγκρότησή του το εγχείρημα για τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς ναυαγεί και το Ποτάμι αποχωρεί από το ΚΙΝ.ΑΛ.

Οι λόγοι για την αποχώρηση του Ποταμιού είναι βαθύτεροι από τη διαφωνία για το χρόνο των εκλογών και το Σκοπιανό. Είναι λόγοι πολιτικής κατεύθυνσης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και όσοι βουλευτές απομένουν στο Ποτάμι θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του και θα επιχειρήσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα για να δικαιώσει αυτό που αντιπροσώπευε στο φορέα της Κεντροαριστεράς, δηλαδή το Κέντρο. Άλλωστε, ο κ. Θεοδωράκης διαπιστώνει πως η στροφή της ΝΔ δεξιότερα και το φλερτ της με τον εθνολαϊκισμό, αφήνει άφθονο χώρο στο Κέντρο από όπου μπορεί άνετα να προσελκύσει τους φιλελεύθερους δεξιούς αλλά και τους προοδευτικούς Κεντρώους.

Η πολιτική απεχθάνεται τα κενά και ο κ. Θεοδωράκης επιθυμεί να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε. Επιπλέον, οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται από εδώ και στο εξής, θα κινηθούν γύρω από ένα διακύβευμα. Το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο πλησιάζει στην ημερομηνία λήξης του εκ των πραγμάτων και το νέο δίπολο διαμορφώνεται γύρω από το ερώτημα πρόοδος ή συντήρηση.

Σε αυτό το ερώτημα λοιπόν θα κληθούν να πάρουν θέση όλα τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη φαίνεται να έχει δώσει την απάντησή του παρά την προσπάθεια να αποσυνδεθεί από το παρελθόν του. Η κεντρική επιλογή της ηγεσίας του είναι να βρίσκεται με κάθε ευκαιρία απέναντι από την κυβέρνηση και αυτό την φέρνει αναπόφευκτα κοντά στη ΝΔ.

Η παρουσία του κ. Τσίπρα και η συνεργασία του με τα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας περιπλέκει έτι περαιτέρω τα πράγματα και το ΠΑΣΟΚ έχει προβλήματα ιδεολογικής κατεύθυνσης. Το «αντάρτικο» της Φώφης Γεννηματά και οι διακηρύξεις πως δεν δέχεται υποδείξεις μπορεί να ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά των ορκισμένων εχθρών της κυβέρνησης, ωστόσο την απομακρύνουν όλο και περισσότερο από την οικογένεια των σοσιαλιστών.

Το νέο δίπολο θα πάρει πιο ξεκάθαρη μορφή αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια και όσο η ημερομηνία των εκλογών, άγνωστη ακόμα, πλησιάζει. Είναι σαφές πως ο κ. Τσίπρας δεν θέλει μείνει στην ιστορία ως άλλος ένας διαχειριστής μνημονιακού προγράμματος και θα θελήσει να τραβήξει το χρόνο των εκλογών όσο γίνεται περισσότερο ώστε να μπορέσει να δώσει δείγματα γραφής σε αυτό που αποκαλείται προοδευτική πολιτική. Με τον ανεξάρτητο πλέον φορέα του Ποταμιού που όπως έχει αποδείξει μπορεί δίχως κόμπλεξ να στηρίξει τέτοιου είδους πολιτικές, το νέο δίπολο θα ενσωματώσει και θα αποβάλει αντιστοίχως τις δυνάμεις που κινούνται γύρω από αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ